Duizenden Palestijnen demonstreren tegen annexatie door Israël

REUTERS
Ongeveer een week voor de mogelijke aankondiging van Israël dat het delen van de bezette Westelijke Jordaanoever gaat annexeren, hebben Palestijnen geprotesteerd tegen het beleid van Israël. Ondanks een recente sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in de regio waren vandaag duizenden demonstranten op de been in Jericho op de Westelijke Jordaanoever.

"Geef niet op. We zijn hier allemaal voor de vrede", zei VN-afgezant voor het Midden-Oosten Nikolai Mladenov tegen de deelnemers. Ook andere buitenlandse vertegenwoordigers namen deel aan het protest.

De Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas had opgeroepen tot de bijeenkomst. Die is bedoeld als het begin van een reeks protesten tegen mogelijke annexatie.

De Israëlische regering zou vanaf 1 juli de eerste stappen in deze richting kunnen zetten. Mocht dit het geval zijn, dan vrezen waarnemers voor het uitbreken van nieuw geweld en destabilisatie van de regio. De EU noemt een annexatie een schending van het internationaal recht.

De Israëlische regering neemt een plan van de Amerikaanse president Donald Trump als basis voor een annexatie. De Palestijnen wordt een eigen staat beloofd, maar wel onder strikte voorwaarden. Het voorziet dat ongeveer 70 procent van het gebied van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen wordt gegeven, maar de Israëlische nederzettingen blijven bestaan. Israël zou ook "zijn soevereiniteit kunnen uitbreiden" tot de strategisch belangrijke Jordaanvallei. Jeruzalem blijft de onverdeelde hoofdstad van Israël. De Palestijnen claimen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook voor hun toekomstige staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

REUTERS2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • franky van damme

    Ik geef het misschien niet graag toe maar de Palestijnen hebben gelijk. Ze hebben recht op hun land omdat het gewoon van hun is.

  • Alex De Meester

    Ze hebben keer op keer elke compromis afgewezen. Nu krijgen ze de feiten op de neus gedrukt. Wil je niet onderhandelen en opofferingen maken? Dan worden de keuzes gewoon voor jullie gemaakt.