Doodgewaande militaire leider van Hamas nog in leven

Palestijnen tijdens de begrafenis van de vrouw van Hamasleider Mohammed Deif in augustus vorig jaar.
REUTERS Palestijnen tijdens de begrafenis van de vrouw van Hamasleider Mohammed Deif in augustus vorig jaar.
De militaire leider van de Palestijnse politieke beweging Hamas, Mohammed Deif, heeft een doelgerichte moordpoging van Israël vorige zomer overleefd. Deif is teruggekeerd aan het hoofd van de militaire vleugel van de radicaal-islamistische organisatie. Dat berichtten de Israëlische media vandaag eensluidend onder aanhaling van een niet nader genoemde vertegenwoordiger.

Israël heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd om Deif te doden. In augustus vorig jaar kwamen bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook wel de echtgenote van de Hamasleider en twee van zijn kinderen om het leven. Hamas verkondigde onmiddellijk dat Deif nog in leven was. In Israël was men tot vandaag niet zeker over zijn lot.

De Israëlische radio meldde vandaag dat Deif zich tegenwoordig inspant om de banden tussen Hamas en Iran aan te halen. Hij zou Teheran om geld en nieuwe wapens gevraagd hebben. Israël beticht de in de Gazastrook heersende organisatie ervan weer met de bouw van "terreurtunnels" begonnen te zijn. Hamas zou ook haar arsenaal van raketten met grote reikwijdte weer uitbouwen.

Tijdens de 50-daagse Gazaoorlog vorige zomer telden de Palestijnen meer dan 2.200 doden en meer dan 11.000 gewonden. Langs Israëlische kant vielen meer dan 70 doden, overwegend soldaten.

Mohammed Deif.
BELGA Mohammed Deif.