België veroordeelt Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël

BELGA
De Belgische regering veroordeelt de verklaring van VS-president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat heeft premier Charles Michel donderdag in de Kamer verklaard. Hij zal er binnen de Europese Raad voor pleiten dat de Europese Unie een bemiddelingsrol in het Israëlisch-Palestijns conflict zou spelen.

De premier kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje uit verschillende fracties vragen voorgeschoteld over de verklaring van president Trump. Die kondigde woensdag aan Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade van de Verenigde Staten van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Elke spreker keurde die beslissing af.

"Wij beschouwen deze verklaring als niet-conform het internationaal recht. Wij beschouwen deze verklaring als een gevaar voor het belangrijke vredesproces", antwoordde premier Michel. "Wij veroordelen deze verklaring. We zijn ervan overtuigd dat die een negatieve rol zal spelen en dat ze olie op het vuur gooit, wat niet aanvaardbaar is".

De eerste minister onderstreepte dat de Belgische ambassade in Tel Aviv aanwezig zal blijven. Hij zal volgende week ook tijdens de Europese Raad pleiten voor een sterke Europese reactie, en dus voor een bemiddelingsrol voor de Europese Unie.

Maandag brengt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek aan Brussel. Volgens de premier is dat enkel in het kader van bilaterale betrekkingen met de EU. Voorlopig staat er geen onderhoud met premier Michel geprogrammeerd, al sluit hij niet uit dat er nog een afspraak wordt gemaakt. 
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Hubert: Jezus was een jood die door de joden werd uitgespuwd. Maar dan nog: waarom zou het feit dat Jezus een jood was, de joden recht geven op Israël? Ten tijde van Jezus was Jeruzalem in handen van de Romeinen.

 • Hubert Wouters

  Jeruzalem is terecht de hoofdstad van Israël, de joden en het jodendom. Zeker niet van de christenen en niet van de islam. Jezus is en was een jood en is altijd een jood gebleven.

 • Elisabeth Van Der Hauwaert

  De oude Kanaänitische stad Jeruzalem is de bakermat van het jodendom en het christendom altijd geweest!! Pas later ingepalmd door de islam!

 • Jos Vercammen

  Trump zegt niet zoals het is, zoals sommigen hier beweren. Hij zegt wel wat een kleine minderheid graag wil horen en dit terwijl de rest van de wereld, zowel gewone burgers als politieke belangrijke leiders, zijn beslissing resoluut afkeuren en bestempelen als gevaarlijk, omdat de kans groot is dat door deze blunder het geweld in het Midden-Oosten terug oplaait. Is Trump dan de neige verstandige politicus en de rest van de wereld een bende idioten?

 • Jef Heffens

  Oei, raar dat die nog niet is beginnen wenen!