België nodigt ngo uit op VN-Veiligheidsraad om te spreken over Palestijnse kinderen. Israël roept Belgische adjunct-ambassadeur op het matje

Zitting van de VN-Veiligheidsraad.
AFP Zitting van de VN-Veiligheidsraad.
De Israëlische regering heeft de plaatsvervangende Belgische ambassadeur in het land voor de tweede keer in een week tijd op het matje geroepen omdat ons land een ngo die zich inzet voor Palestijnse kinderen heeft uitgenodigd om te komen spreken voor de VN-Veiligheidsraad. Dat bevestigen diplomatieke bronnen aan het Franse persagentschap AFP. 

België is in februari een maand lang de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. In het kader van dat voorzitterschap heeft ons land de ngo Defense for Children Palestine uitgenodigd om te komen spreken tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het Midden-Oosten, op 24 februari. DCIPalestine verdedigt de rechten van Palestijnse kinderen in oorlogsgebied, en is kritisch tegenover Israël.

Die uitnodiging is Tel Aviv in het verkeerde keelgat geschoten. De nummer twee van de Belgische ambassade in Israël, Pascal Buffin, werd vorige week donderdag op het matje geroepen bij Buitenlandse Zaken in Jeruzalem, en moest zich daar dinsdag nog eens vertonen. Dat vernam het Franse persagentschap AFP.

Concreet heeft Israël vooral problemen met Brad Parker, de verantwoordelijke van DCIPalestine in Ramallah. Hij zou "anti-Israëlische" boodschappen op zijn sociale media plaatsen. "Hij is gekend voor zijn extreme standpunten tegenover Israël", zegt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Terreur”

De Israëlische ambassadeur in ons land, Emmanuel Nahshon, vindt dat België de uitnodiging voor DCIPalestine moet intrekken. "België heeft een ngo die gelieerd is aan terreur uitgenodigd voor een debat in de VN-Veiligheidsraad. De bezorgdheid van België om kinderen strekt zich niet uit tot Israëlische kinderen die het slachtoffer worden van raketten van Hamas", schrijft hij op Twitter. "De uitnodiging voor DCI-P moet geannuleerd worden."

Nahshon werd vorige week al op het matje geroepen bij Buitenlandse Zaken in België omdat hij zich op Twitter scherp had uitgelaten over ons land. "Dat vonden we niet passen voor iemand die zijn land officieel vertegenwoordigt, en dus hebben we hem daarover gesproken in Brussel", klonk het afgelopen vrijdag bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

De FOD benadrukte toen dat de rechten van kinderen in gewapende conflicten "een traditioneel thema van de Belgische diplomatie zijn", en dat de ngo in kwestie eerder ook al samenwerkte met Unicef, Unesco en de Raad van Europa. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antonio Rinaldi

  Israël moet zich met zijn eigen zaken moeien.

 • Stefaan Baert

  Wat moet men over België denken? De staat geeft geld aan terroristen via Syrië-kinderen proces en een vrije tribune op VNveiligheidsraad.

 • Rosa Cockx

  Israël heeft volkomen gelijk. Waar zijn wij in België mee bezig?

 • Lore Kluwer

  Idd, dat gebeurde zeker niet in Belgische naam, want er is geen mandaat van de kiezer. Vooral nu niet, nu deze restregering nog amper 38 op 150 zetels telt. Bijlange niet de helft dus, om nog maar te zwijgen van een meerderheid! Schijndemocratie ten top heden ten dag in ons land.

 • Luc Wilrycx

  Een pluim voor onze vertegenwoordigers bij de VN. Niemand moet onze diplomatie komen zeggen wat en wie ze op de agenda zetten.