België bespoedigt steun aan VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA

Een Palestijnse arts aan de slag in een ziekenhuis van UNRWA in het al-Nusirat-vluchtelingenkamp in de Gazastrook.
AFP Een Palestijnse arts aan de slag in een ziekenhuis van UNRWA in het al-Nusirat-vluchtelingenkamp in de Gazastrook.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo kent de komende 3 jaren 19 miljoen euro toe aan UNRWA, het VN-Agentschap dat instaat voor humanitaire hulp aan de Palestijnse vluchtelingen. Hij antwoordt daarmee op de oproep van de commissaris-generaal van de instelling. Gisteren besliste de Verenigde Staten om de helft van de steun aan UNRWA op te schorten.

België is één van de weinige donoren die dergelijke meerjarige financiering toekent. Gezien de financiële problemen die UNRWA momenteel kent, zal de Belgische jaarbijdrage onmiddellijk worden overgemaakt, verduidelijkt De Croo vandaag in een mededeling. "Ik heb veel respect voor de inzet van UNRWA, dat in uiterst moeilijke en gevaarlijke omstandigheden moet werken. De leefomstandigheden in Gaza, Syrië, de Westbank en elders in de regio zijn bijzonder moeilijk. Voor heel wat Palestijnse vluchtelingen is UNRWA een laatste reddingsboei. Dankzij UNRWA kunnen een half miljoen Palestijnse kinderen naar school. Het voorkomt dat ze ten prooi vallen aan radicalisering en gewelddadig extremisme".

Dankzij UNRWA kunnen een half miljoen Palestijnse kinderen naar school. Het voorkomt dat ze ten prooi vallen aan radicalisering en gewelddadig extremisme.

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking

Grootste donor

België is samen met andere Europese lidstaten en de Europese Commissie veruit de grootste donor van UNRWA. De komende maanden en jaren zal België, samen met de EU en de landen uit de regio, UNRWA en de Palestijnse vluchtelingen blijven bijstaan. Het bezoek van Palestijns President Abbas op maandag in Brussel is een eerste gelegenheid om hierover van gedachten te wisselen, aldus nog De Croo.

UNRWA werd in 1949 opgericht om de Palestijnse vluchtelingen, die na de Arabisch-Israëlisch oorlog van 1948 met 700.000 waren, bij te staan. Vandaag biedt UNRWA aan ongeveer 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen diensten aan zoals onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting aan. UNRWA is actief in de Palestijnse bezette gebieden, in Syrië, Libanon en Jordanië.

Een Palestijnse tandarts aan de slag in een ziekenhuis van UNRWA in het al-Nusirat-vluchtelingenkamp in de Gazastrook.
AFP Een Palestijnse tandarts aan de slag in een ziekenhuis van UNRWA in het al-Nusirat-vluchtelingenkamp in de Gazastrook.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen? Jawel, maar dan alleen voor de Palestijnen die iedere dag dat een kind geboren wordt het bij de vluchtelingen rekent. En de filiale UNRWA van de VN dat hoofdzakelijk uit Palestijnen bestaat. Zou De Croo dat weten?

 • Yabou Jack

  En dan bombarderen ze alles plat en de EU kan blijven betalen.Het word tijd dat de EU zich inzet om een vredesakkoord tussen beide partijen te bewerkstelligen.De tijd is rijp nu de VS niet meer Neutraal is en partij heeft gekozen.

 • Peter Kromme

  En dan maar blijven hameren dat er géén pensioengeld meer is...dat de pensioenen omlaag moeten en wij steeds langer moeten werken...?hoeveel gekker of absurder kan het nog?Ons belastings-en dito pensioengelden gaan uitdelen aan de andere kant van de planeet?aan mensen die wij van haar of pluim kennen,zelfs nooit gezien hebben?Onverantwoord in deze crisis-tijden!EN wraakroepend!

 • Jef Heffens

  Dat is een groep die voorrang mag krijgen bij het verlenen van Asiel zonder daarmee Israel met de vinger te willen wijzen.

 • Jef Klak

  Druppel op een hete plaat maar beter dan niks.. Mooi De Croo