Banksy maakt sarcastische 'reisreclame' in Gaza

Banksy
's Werelds meest geheimzinnige straatartiest, Banksy, heeft een cynische mini-documentaire de wereld ingestuurd over de schrijnende leefomstandigheden in Gaza. De video verscheen gisteravond op de website van de kunstenaar en zou door Banksy zelf zijn gemaakt.

"Ontdek dit jaar een nieuwe bestemming", is de openingszin van het twee minuten durende filmpje. Dat is ingekleed als een vakantiereclame, een met een érg scherp kantje. Welkom in Gaza, schrijft The Daily Beast.

"De lokale bevolking is er zo graag dat ze de plek nooit verlaat." "Omdat het  niet mag", wordt de zin vervolgd, waarna Israëlische strijdkrachten in beeld komen.

Het filmpje staat bol van de platgebombardeerde huizen en spelende kinderen op puin.

Vier nieuwe graffitiwerken van Banksy worden ook voorgesteld. Het gaat om een kat die met een bol verwrongen ijzer lijkt te spelen, een draaimolen rond een uitkijktoren en de beeltenis van de Griekse godin Niobe, die aan het treuren is op restanten van een verwoest gebouw.

De video eindigt met de boodschap: "If we wash our hands of the conflict between the powerful and the powerless we side with the powerful - we don't remain neutral."

Banksy's publicist, Jo Brooks, heeft de authenticiteit van de opname en schilderingen bevestigd.

Dat Banksy begaan is met het lot van de Palestijnen is geen geheim. In 2005 en 2012 bracht de Brit een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever. Toen liet hij tekeningen achter op de kilometerslange muur die Israël bouwde op bezet gebied.

Wikimedia