Amnesty: "Israëlisch leger gebruikte buitensporig veel geweld"

Palestijnse kinderen tussen het puin in Gaza stad.
AP Palestijnse kinderen tussen het puin in Gaza stad.
Het Israëlische leger heeft buitensporig veel geweld gebruikt tegen Palestijnse burgers in Gaza in juli en augustus. Er is zelfs sprake van oorlogsmisdaden, schrijft Amnesty International in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. De mensenrechtenorganisatie heeft Israël dan ook opgeroepen voluit samen te werken met de VN-onderzoekscommissie en de organisaties voor de verdediging van de mensenrechten onmiddellijk toelating te verlenen om naar Gaza te gaan.

Het rapport onderzoekt acht aanvallen op bewoonde huizen in Gaza, die door de Israëlische strijdkrachten zonder verwittiging op de korrel werden genomen tijdens de Operation Protective Edge. In juli en augustus zijn daarbij minstens 104 burgers omgekomen, 62 kinderen inbegrepen.

Volgens Amnesty tekent zich een patroon af van herhaalde luchtbombardementen om bewoonde huizen met de grond gelijk te maken, waarbij soms hele families de dood vonden. "De Israëlische strijdkrachten heben het oorlogsrecht geschonden door een reeks gerichte aanvallen uit te voeren op burgerdoelwitten, die een weerzinwekkende onverschilligheid laat zien voor de Palestijnse slachtofers, die geen waarschuwing en een kans tot vluchten kregen", verklaart Philip Luther, directeur van het programma Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

Het Israëlische leger kon ook niet altijd duidelijk maken welk militair doel de aanvallen dienden. Als de bombardementen op burgers waren gericht, zijn dat oorlogsmisdaden, aldus Amnesty.

Het rapport bevat tal van getuigenissen van overlevenden die "de gruwel beschrijven bij het verwoede graven en doorzoeken van het puin van hun verwoeste huizen, op zoek naar de lichamen van hun kinderen en nabestaanden". In enkele gedocumenteerde gevallen identificeert het rapport mogelijke militaire doelwitten, maar de vernieting van burgerlevens en eigendommen die in alle gevallen werd veroorzaakt, stond in schril contrast met het militair voordeel dat door deze aanvallen werd behaald.

Oorlogsmisdaden
"Deze herhaalde en buitensporige aanvallen tegen bewoonde huizen toont aan dat de huidige Israëlische militaire tactiek onaangepast en volledig in strijd is met de principes van het internationaal humanitair recht", voegde Luher eraan toe.

Tijdens de oorlog in juli en augustus zijn zeker 18.000 huizen verwoest, staat in het rapport. Meer dan 1500 Palestijnse burgers kwamen om door Israëlische aanvallen. Palestijnse gewapende groepen pleegden ook oorlogsmisdaden door het willekeurig afvuren van duizenden raketten op Israëlisch grondgebied. Daardoor stierven zes Israëlische burgers.

Israël erkent de in het rapport beschreven aanvallen niet en was aan Amnesty International niet bereid tot enige uitleg over de reden ervan. "Omdat onafhankelijke mensenrechtenwaarnemers niet in Gaza worden toegelaten, ruikt dit naar een opzettelijk georchestreerde poging om het gepleegde geweld te verbergen voor een internationaal onderzoek", besluit Philip Luther.

Amnesty wil dat het Internationaal Strafhof in Den Haag de misdaden onderzoekt.