Algemene Vergadering VN veroordeelt Israël voor gebruik van "buitensporig geweld tegen Palestijnse burgers"

Een Palestijnse demonstrant staat voor een muur van rook tijdens een protest.
EPA Een Palestijnse demonstrant staat voor een muur van rook tijdens een protest.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren tijdens een buitengewone zitting in New York met een grote meerderheid het geweld veroordeeld van het Israëlische leger tegen Palestijnen aan de grens met de Gazastrook. De stemming kwam er op aandringen van de Arabische bondgenoten van de Palestijnen. Een Amerikaans amendement tegen Hamas werd weggestemd.

De resolutie die Israël veroordeelt, kreeg 120 stemmen van de 193 voor, terwijl 8 landen tegen stemden en 45 zich onthielden. Ze was grotendeels dezelfde als de ontwerpresolutie van Koeweit waartegen de Verenigde Staten twee weken geleden nog hun veto hadden gesteld in de Veiligheidsraad.

Goedkeuring symbolisch

De tekst eist, na het geweld in de Gazastrook waarbij Israëlische soldaten tientallen Palestijnen doodschoten, de bescherming van Palestijnen in de enclave en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat ze nu door de Algemene Vergadering wordt goedgekeurd, is eerder symbolisch. In tegenstelling tot stemmingen van de Veiligheidsraad, hebben resoluties van de Algemene Vergadering geen juridische kracht.

In de resolutie werd secretaris-generaal Guterres verzocht binnen de zestig dagen verslag uit te brengen "over manieren en middelen om de veiligheid, bescherming en het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking onder Israëlische bezetting te waarborgen, met inbegrip van aanbevelingen betreffende een internationaal beschermingsmechanisme.''

Hamas niet genoemd

De tekst veroordeelt ook de raketten die vanuit Gaza zijn afgevuurd op gebieden waar Israëlische burgers wonen. Hamas werd niet genoemd. "Deze resolutie laat zien dat politiek de drijvende kracht is. Het is totaal eenzijdig. Er wordt met geen woord gerept over de Hamas-terroristen die routinematig het geweld in Gaza op gang brengen", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley voor de stemming.

De Verenigde Staten dienden daarom een amendement in waarin Hamas, de islamistische beweging die de plak zwaait in de Gazastrook, wordt veroordeeld. Dat behaalde echter niet het nodige aantal stemmen om goedgekeurd te worden.

Een gewonde Palestijnse vrouw wordt weggedragen van de grens met Israël na massademonstraties in mei, waarbij zeker 41 Palestijnen gewond raakten.
Getty Images Een gewonde Palestijnse vrouw wordt weggedragen van de grens met Israël na massademonstraties in mei, waarbij zeker 41 Palestijnen gewond raakten.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny braun

  ik zou willen zien 40000 hamas "vrede" gewelddadige demonstranten aan de de grenzen van een VN-stateborder en zie dan hoe de VN zou willen reageren? Hamas zijn terroristen. Einde van het verhaal! Elk land dat te maken heeft met dieren zoals hamas (die niet volgens het boek spelen) moet het recht hebben om hun grenzen te beschermen met alle middelen die nodig zijn.

 • Willy CAUBERGS

  Zolang Hamas ( een terreur organisatie) aan de macht is in de Palestijnse gebieden zal er geen vrede komen, Hamas wil maar één ding , het vernietigen van de staat Israël en het joodse volk , word nooit belicht in de media !!! Een probleem los je maar op als je de problemen van beide kanten mag vernoemen!

 • Valentino Fabionara

  Alleen veroordelen en dat is alles!

 • Paul Winters

  dus hamas mag alles en Israël wordt veroordeelt, wat een slappe idioten bende daar

 • WILLY ZACHEL

  Compleet nutteloos gedoe dat hele orgaan dient enkel om vet betaalde politici uit alle landen een bezigheid te geven en stapels papier te verbruiken met nutteloze teksten die niks oplossen ! Hetzelfde met dat internationaal hof in den Haag het is allemaal een soort bezigheids therapie voor politici