Abbas aanvaardt leiding over interim-regering

Mahmoed Abbas (r)
AFP Mahmoed Abbas (r)
De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft aanvaard een interim-regering te leiden, zoals voorzien in het akkoord dat hij sloot met Hamasleider Khaled Mechaal. Dat heeft de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) aangekondigd. Het cumuleren van beide functies zal "uitzonderlijk en voorlopig zijn, zodat het mandaat van enkele maanden van de nieuwe regering, de tijd die nodig is om verkiezingen te organiseren, niet wordt overschreden", luidt het na afloop van een vergadering in Ramallah.

Het akkoord dat Abbas (Fatah) en Mechaal op 6 februari in Doha sloten, stuitte op heel wat scepsis. Er rezen vragen over zijn grondwettelijkheid, onder meer binnen Hamas. Een van de toplui van Hamas in Gaza zei zaterdag nog zich ervan te willen vergissen dat de overgangsregering niet eeuwig in het zadel blijft, mochten de verkiezingen niet kunnen plaatsvinden. Abbas zei dat hij van de functie zou afzien, mocht de cumul indruisen tegen de wettelijke regels.
 
Fatah en Hamas, die respectievelijke de plak zwaaien op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, sloten op 27 april van vorig jaar in Caïro een verzoeningsakkoord. Het grootste deel daarvan bleef echter dode letter en de termijnen werden steeds opgeschoven.