"Totale instorting" dreigt voor Gazastrook

AFP
Door de blijvende algehele blokkade door Israël en Egypte staat de Gazastrook aan de drempel van een "totale instorting". Dat zegt de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov. Het is niet de eerste keer dat de VN aan de alarmbel trekt voor de Gaza. 

Mladenov ziet één uitweg uit de crisis en die is van politieke aard: dat de Palestijnse Autoriteit (Fatah) er weer de macht overneemt ten koste van de islamitische beweging Hamas. Die controleert de Gazastrook sinds de "broederstrijd" van 2007. Sinds 2008 heeft Israël drie militaire operaties in de Gaza uitgevoerd.

De toestand werd in januari nog wat hopelozer door het Amerikaanse besluit om miljoenen dollars van de VS-bijdrage aan de VN-hulporganisatie voor de Palestijnen te bevriezen.

Mladenov kondigde aan dat hij zijn ongerustheid over de nakende ramp in Gaza volgende week woensdag uit de doeken zal doen tijdens de bijeenkomst in Brussel van het ad hoc-verbindingscomité van de Palestijnse donorlanden. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Recardo Fratali

  De grootste terroristen zijn de Zion leiders in Israël geef het land terug aan de rechtmatige eigenaars kristelijke en islamitische Palestijnen .

 • Pascal Surmont

  Nu, ik woon al 10 jr in Israel, en liever geregeld gas in Kerem Shalom en elke keer zie ik daar honderden vrachtwagens staan. Welke blokkade? Dat goederen gecontroleerd worden is een must, ten slot, hamas is een bende moordenaars, ze doden joden maar ook palestijnen! En de palestijnen willen net zoals jij en ik werken, maar die terroristen laten da niet toe

 • pieter De Potter

  Ik ben er een aantal jaren geleden geweest en wat mij opviel was dat de mensen ginder zo chaotisch leven. Een vuile wanordelijke boel. Er is zelfs geen wil om vooruit te komen. Ik kreeg de indruk dat de 'vijand Israël' dient om hun onvermogen te camoufleren.

 • victor vandesande

  Israel doet net hetzelfde met de palestijnen als dat waar ze zelf 70 jaar geleden slachtoffer van werden.

 • peter colson

  Jarenlang in de schijnwerpers gezet dat het enkel Israel is die de Gaza-strook blokkeert. Nu staat hier klaar en duidelijk dat Egypte die zone blokkeert. Waarom is dit al jaren verzwegen? Om notoire antisemieten van munitie te voorzien?