"Miljoenen voor Palestina naar families zelfmoordterroristen"

De Britse premier David Cameron geeft toe dat sommige hulp verspild is,
EPA De Britse premier David Cameron geeft toe dat sommige hulp verspild is,
Veel Britse en Europese hulp aan de Palestijnse gebieden blijkt te verdwijnen in de zakken van de familie van zelfmoordterroristen, meldt de Daily Mail. De Palestijnse Autoriteit, die jaarlijks 86 miljoen pond (98 miljoen euro) Britse hulp krijgt, deelt daarvan bijna vijf miljoen pond (5,7 miljoen euro) uit aan families van 'martelaren'. Nog eens drie miljoen (3,4 miljoen euro) gaat naar 5.500 Palestijnen die worden vastgehouden in Israëlische cellen. "Bespottelijk", zegt het Brits parlementslid Philip Davies.

De Palestijnse Autoriteit, die de Westbank bestuurt, heeft een nieuwe wet aangenomen waardoor de families van zelfmoordterroristen geld krijgen uit het overheidsbudget. Volgens de Palestijnse krant Al-Hayat Al-Jadida maken de betalingen aan families van 'martelaren' - die omkwamen tijdens het bevechten van Israël, inclusief zelfmoordterroristen - in totaal 3,5 procent uit van het budget.

Gevangenen
"Elke terrorist in de cel, ook die wiens actie leidde tot de dood van Israëlische burgers, staat op die betaallijst," zegt Itamar Marcus van Palistinian Media Watch. "Het salaris gaat rechtstreeks naar de terrorist of de famillie van de terrorist, en gevangenen krijgen het geld vanaf de dag van hun arrestatie."

Bedragen
De bedragen hangen af van de straf. Gevangenen die veroordeeld zijn tot minder dan drie jaar gevangenis, krijgen minstens 250 pond (286 euro) per maand. Iemand die een straf van meer dan 30 jaar uitzit, krijgt een maximum van 2.140 pond (2.450 euro). Ter vergelijking: een gewone Palestijnse ambtenaar verdient 515 pond (590 euro) per maand, leden van de Palestijnse veiligheidsdienst 480 dollar (550 euro).

Kritiek
De Britse overheid staat onder druk om het bedrag dat aan ontwikkelingshulp wordt gegeven, af te bouwen. Toch willen de Britten dat bedrag de komende vier jaar nog met 35 procent verhogen, ondanks recente schandalen. Zo kwam vorige week nog aan het licht dat geld voor Ethiopië wordt gebruikt als een politiek instrument, en dat tegenstanders van de regering geen hulp ontvangen.

Cameron
De Britse premier David Cameron geeft toe dat het engagement om meer uit te geven aan internationale hulp een moeilijke verbintenis is op een moment dat uitgaven thuis worden gekortwiekt. Hij geeft ook toe dat sommige hulp 'verspild' is, maar blijft 'hulpsceptici' afwijzen. (sam)