"Israëlische soldaat Gilad Shalit leeft nog"

De Israëlische soldaat Gilad Shalit, die in juni 2006 door Palestijnse militanten gevangen is genomen, is nog altijd in leven en wordt goed behandeld. Dat heeft één van de leiders van Hamas, Khaled Mechaal, gezegd in een interview met de Britse zender Skynews. "Gilad is nog altijd in leven en we behandelen hem goed, terwijl de Israëliërs onze gevangenen slecht behandelen en de wereld toekijkt", aldus de leider-in-ballingschap.

"Bloed aan de handen"
Korporaal Gilad Shalit (21) werd op 25 juni 2006 op Israëlisch grondgebied langs de Gazastrook ontvoerd door leden van drie Palestijnse groeperingen, waaronder Hamas. Sinds juni 2007 heeft Hamas de Gazastrook in handen. Hamas heeft Israël een lijst gestuurd met 450 gevangenen. Ze eisen de vrijlating van die gevangenen in ruil voor de vrijlating van Gilad Shalit. Maar volgens Israël heeft de meerderheid van die Palestijnse gevangenen "bloed aan hun handen", wat betekent dat ze betrokken zijn geweest bij aanslagen die Israëlische slachtoffers hebben gemaakt. Hun vrijlating is daarom uitgesloten.

Gesprek
Khaled Mechaal heeft de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoed Abbas uitgenodigd om naar Gaza te komen voor gesprekken. "Wij nodigen Mahmoed Abbas uit om naar Gaza te komen om direct en zonder voorwaarden met elkaar te spreken (...), om samen aan een oplossing te werken voor de problemen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever", aldus Mechaal op de Britse tv-zender.

Palestijnse eenheid terugvinden
Het doel van die gesprekken zou zijn "onze Palestijnse eendracht terug te vinden, de oorzaken van onze problemen te zoeken en het veiligheidsprobleem op te lossen", zo zegt de Hamasleider, die in ballingschap in Damascus verblijft.

Verzoeningsdialoog
Fatah en Hamas hebben op 23 maart in Sanaa beloofd een verzoeningsdialoog te zullen beginnen. Yemen is bereid daar vanaf volgende maand aan mee te werken. Maar enkele uren nadat de verzoeningsbereidheid was bekendgemaakt, kwamen al weer grote onenigheden tussen de twee Palestijnse bewegingen aan het licht. Bovendien heeft Israël Abbas voor het blok gezet: onderhandelen met Israël of samenwerken met Hamas. (afp/tdb)

De Israëlische soldaat Gilad Shalit.
UNKNOWN De Israëlische soldaat Gilad Shalit.