"Familie Hamas-premier geopereerd in Israël"

Hamas-premier Ismaïl Haniyeh. Foto uit 2009
AP Hamas-premier Ismaïl Haniyeh. Foto uit 2009
De schoonbroer van de Palestijnse Hamas-politicus Ismaïl Haniyeh, de regeringsleider in de Gazastrook, onderging eerder dit jaar een hartoperatie in een Israëlisch ziekenhuis. Het nieuws daarover leidde in Israël tot grote verontwaardiging.

Hoewel de schoonbroer van Haniyeh niet politiek actief is, vinden veel Israëli's dat hun ziekenhuizen geen Palestijnen uit de vijandige Gazastrook zouden moeten behandelen.

Desondanks is er veel medisch verkeer tussen Israël en de bezette of belegerde Palestijnse gebieden. "Wij behandelden vorig jaar 400 Palestijnen uit de Gazastrook en bijna 1500 uit de Westelijke Jordaanoever," zegt Yaron Bar-El, vicedirecteur van het Rambam ziekenhuis in Haifa. "Zij komen hier voor gecompliceerde ingrepen waarvoor in Palestijnse ziekenhuizen de technologie en kennis ontbreekt. Wij staan open voor iedereen; politiek speelt hier geen rol."

Bizarre situaties
Maar de politiek leidt tot bizarre situaties. "Tijdens de laatste oorlog met Hamas eind 2008 kwamen hier veel gewonde Palestijnen uit Gaza. We bombardeerden en behandelden hen tegelijkertijd. Het was absurd. Israëlische patiënten die met hen op de afdeling lagen, werden boos en benaderden hen argwanend," verklaart een dokter van het Ichilov Ziekenhuis in Tel Aviv op basis van anonimiteit.

Veel Israëli's vermoeden dat de Palestijnen op kosten van de Israëlische belastingbetaler worden behandeld. "Niet waar," aldus dr. Amar Nasser van het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever. "De kosten voor de behandelingen worden ingehouden op de belastinggelden die Israël verschuldigd is aan de Palestijnse Autoriteit."

Het behandelen van Palestijnse patiënten door Israëlische ziekenhuizen is geen liefdadigheid, volgens de anonieme dokter van het Ichilov. "Doordat de kosten worden betaald van het verschuldigde Palestijnse belastinggeld, zijn het 'gedekte behandelingen'. Ze zijn populair bij de Israëlische staatsziekenhuizen die geen royale budgetten hebben."

Arnon Asek van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid ontkent dat Israëlische ziekenhuizen financieel belang hebben bij het behandelen van patiënten uit de Palestijnse Gebieden: "Dit zijn meestal complexe en dure behandelingen. Soms verdienen de ziekenhuizen eraan en soms leggen ze er op toe, maar rijk worden ze er niet van."

Het aantal patiënten uit de Palestijnse Gebieden in Israëlische ziekenhuizen neemt bovendien al een tijd af. "We kunnen steeds meer zelf, want de medische zorg hier is de laatste jaren sterk verbeterd. En wij sturen patiënten voor complexe behandelingen ook naar Egypte of Jordanië. Daar zijn de behandelingen vaak veel goedkoper. Ze gaan alleen naar Israël als het niet anders kan," meldt Amar Nasser van de Palestijnse Autoriteit vanuit Ramallah.