Israël ontzegt "jodenhatende" Democratische politici toegang tot het land na tweet van Trump

Photo News
Israël zou zich "bijzonder zwak" tonen als het de Democratische politici Ilhan Omar en Rashida Tlaib niet de toegang tot het land weigert. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. De twee vrouwen, die vanaf zondag een bezoek willen brengen aan de Westelijke Jordaanoever, "haten Israël en alle joden", aldus Trump. Kort na de tweet  van de Amerikaanse president maakte de Israëlische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely bekend hierop in te gaan.

Het is niet de eerste keer dat Trump de confrontatie opzoekt met Omar en Tlaib. Vorige maand zei hij nog dat de twee Democratische vrouwen net als twee van hun partijgenotes terug moeten keren naar het land waar ze elk vandaan komen. Enkel Omar, die uit Somalië afkomstig is, is niet in de Verenigde Staten geboren. De uitlatingen van Trump werden door critici dan ook als openlijk racistisch omschreven.

Met zijn nieuwe tweet zet Trump zijn ruzie met de Democratische vrouwen verder. Omar en Tlaib hebben al meermaals hun steun voor de Palestijnen uitgesproken en scharen zich aan de zijde van de beweging die ijvert voor een internationale boycot van Israël. Volgens Amerikaanse media twijfelt de Israëlische regering daarom sowieso nog of ze hen het land zal laten inreizen. De New York Times noemt de nieuwe tweet van Trump donderdag "een uitzonderlijk initiatief om een bevriende natie te beïnvloeden en binnenlandse politieke tegenstanders te straffen".

De Israëlische regering weigert dus de Amerikaanse Democratische politici Ilhan Omar en Rashida Tlaib de toegang tot het land. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely bekendgemaakt tijdens een radio-interview. De mededeling kwam er kort na de tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. De twee vrouwen, die vanaf zondag een bezoek wilden brengen aan de Westelijke Jordaanoever, “haten Israël en alle joden”, aldus Trump.

“De beslissing is genomen: ze krijgen niet de toestemming om binnen te komen”, verklaarde Hotovely. Ze beantwoordde daarmee de tweet van Trump, die anderhalf uur eerder de druk op de Israëli’s opvoerde.

Trump leek met zijn bericht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de problemen te brengen. Een maand voor tweede parlementsverkiezingen in minder dan zes maanden tijd kon Netanyahu zich niet veroorloven als zwak over te komen, maar tegelijk kon hij het zich volgens analisten ook niet permitteren om de confrontatie op te zoeken met de Democraten, de grootste partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Dat laatste deed hij dus toch, wat hem meteen op kritische reacties te staan kwam van de Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren. Ilhan Omar en Rashida Tlaib zelf hebben nog niet gereageerd.

Bakken kritiek 

In de VS zijn de reacties overwegend negatief. Lobbyorganisatie AIPAC zegt in een tweet dat ze de politieke stellingnames van Omar en Tlaib niet steunt, maar wel vindt dat “elk lid van het Congres onze democatische partner Israël moet kunnen bezoeken en uit eerste hand ervaren”. 

Ook de American Jewish Committee (AJC), een van de oudste pro-joodse verenigingen in de VS, zegt dat politici Israël moeten kunnen bezoeken. Israël heeft niet wijs gehandeld, luidt het.

Verschillende politici binnen de Republikeinse partij lieten overigens ook al verstaan het niet eens te zijn met Trumps manier van aanpak. Israël had net aangemoedigd moeten worden om de twee democraten te ontvangen, vindt senator Susan Collins. “We moeten willen praten om anderen hun mening te doen veranderen", schrijft de politica in een Twitterbericht. 

Voor Ilhan Omar zelf is de beslissing van Netanyahu geen verrassing, want volgens haar plaatst de Israëlische premier zich al langer “op een lijn met islamofoben zoals Donald Trump”.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Blijkbaar geldt het recht op vrije meningsuiting alleen nog maar voor de president. Hij mag ongedwongen iedereen de mantel uitvegen, schofferen, bekritiseren en de bullebak uithangen, maar iedereen wie het niet met hem of zijn beleid eens is moet zijn mond houden. En het fraaie is nog dat voor zijn fanclub de vrije meningsuiting het hoogste goed is - maar niet voor iedereen dat is duidelijk.

 • Wesley Gevaert

  Wat een farce.

 • Karel Van Geel

  Voor diegenen hieronder die ziende blind zijn, Israël is het enige land in die regio dat de mensenrechten respecteert spijtig genoeg kan het niet anders dan zich verdedigen tegen de laffe aanvallen van de palestijnse moslimextremisten die zelfs de moslimlanden liever kwijt dan rijk zijn. De vrije meningsuiting van die twee jodenhatende moslima's is niet beperkt zij kunnen hun gal spuwen wanneer ze willen maar niet in Israël.

 • guido Bervoets

  Als er al iemand een grote voorstander zou zijn van het recht op vrije meningsuiting zou men verwachten dat het Donald Trump en zijn fanclub zou zijn. Hij houdt zelf geen blad voor de mond, zegt wat in hem opwelt en houdt zich voor niemand in. Maar hier ontzegt hij deze twee dames het recht op hun mening. Vrije meningsuiting is nochtans het stokpaardje van extreemrechts en de salonradicalen.

 • guido Bervoets

  Dit moet wel de eerste president in de geschiedenis van de US zijn die een ander land de opdracht geeft geen toegang te geven tot Amerikaanse politici omdat het zijn tegenstanders zijn voor het presidentschap. En hij gaat hier zwaar in tegen het recht van de vrije meningsuiting van deze twee politici. Iedereen weet dat Israël het niet nauw neemt met de mensenrechten van de Palestijnen en politici hebben het recht EN de plicht om dat te zeggen en te bekritiseren.