Israël laat bezoek Rashida Tlaib nu toch toe om "humanitaire" reden, maar Amerikaanse Democrate wil niet meer

Rashida Tlaib.
REUTERS Rashida Tlaib.
Het Amerikaanse Democratische congreslid Rashida Tlaib mag uiteindelijk toch naar Israël komen, maar heeft er geen zin meer in. Tlaib had in een brief aan de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken om toestemming gevraagd om haar hoogbejaarde grootmoeder te bezoeken, omdat dat mogelijk de laatste kans zou zijn om haar te zien. Op humanitaire gronden is die toestemming uiteindelijk verleend, aldus de krant Ha’aretz.

Tlaib is in Detroit uit Palestijnse ouders geboren. Ze toonde zich vanmiddag zo gepikeerd over de manier waarop ze uiteindelijk naar het land van haar voorouders mocht, dat ze woedend bedankte: “Ze leggen me het zwijgen op, ze behandelen me als een misdadigster (..), ik heb besloten dat ik onder deze repressieve omstandigheden mijn gootmoeder niet kan bezoeken (..).”

Israël meldde gisteren dat Tlaib en haar collega Ilhan Omar niet welkom waren in Israël, omdat hun bezoek “was bedoeld om Israël te schaden”. Die beslissing nam de regering van premier Benjamin Netanyahu kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump hem daar op Twitter toe had aangespoord. Trump ligt al langer overhoop met de pro-Palestijnse Democratische politici. Netanyahu zei wel dat Tlaib eventueel op humanitaire gronden zou worden toegelaten. 

Tlaib en Omar hebben herhaaldelijk kritiek geuit op de Israëlische behandeling van de Palestijnen en zich uitgesproken voor een boycot van Israël.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Wat wil ze nu eigenlijk? Dat Trump voor haar kruipt ?

 • Jeroen Beckers

  Trump bewijst het elke dag: hij is de slechtste en kinderachtigste president ooit. De president van àlle Amerikanen, zoals al z'n voorgangers? Nee, langs geen kanten en hij is er nog trots op ook.

 • lodewijk maesen

  eerst dus scene en drama maken en nu toch niet willen haha

 • Nicolas Van Hoecke

  Trump wint toch want ze gaat niet?

 • Gerard Braeckmans

  Het is niet dat ze Trump een hak zetten dat het geen satellietstaat is van de US. Of andersom dat zou ook wel kunnen.