Israël “bespioneerde het Witte Huis" en Trump deed niets

Donald Trump en de premier van Israël Benjamin Netanyahu. Volgens een van de functionarissen is het opvallend dat iedereen naar Israël als schuldige wijst maar dat het land nooit op het matje werd geroepen.
REUTERS Donald Trump en de premier van Israël Benjamin Netanyahu. Volgens een van de functionarissen is het opvallend dat iedereen naar Israël als schuldige wijst maar dat het land nooit op het matje werd geroepen.
Tijdens de Trump-regering werden er tal van spionageapparaten teruggevonden in en rondom het Witte Huis. “Afkomstig van Israël”, vertellen verschillende functionarissen nu anoniem aan de de Amerikaanse nieuwssite Politico. Maar met die informatie werd volgens hen helemaal niks gedaan.

De afgelopen twee jaar bleek duidelijk uit onderzoek dat er spionageapparatuur rondom het Witte Huis en op andere belangrijke locaties in Washington, werd geïnstalleerd. De eigenaar van die apparaten, en tevens verantwoordelijk voor de installatie ervan, zou niemand minder dan Israël zijn. Dat vertelden drie voormalige Amerikaanse veiligheids- en inlichtingenfunctionarissen aan de nieuwssite. 

Wellicht werden ze geïnstalleerd om de Amerikaanse president Donald Trump in de gaten te kunnen houden: wat hij deed, wanneer hij het deed en met wie hij het deed. Onduidelijk is nog of de Israëli’s in hun opzet slaagden.

Bondgenoten 

Maar misschien nog merkwaardiger is het feit dat er nooit iets gedaan werd met de informatie over het spionagemateriaal. De regering-Trump – de “meest pro-Israëlische” Amerikaanse regering in de geschiedenis volgens een van de inlichtingenfunctionarissen – zou de bondgenoot helemaal niet berispt hebben. Nochtans was het volgens de voormalige inlichtingenfunctionaris “klaar en duidelijk dat de Israëli’s er verantwoordelijk voor waren”. “De reactie ... was heel anders tijdens de vorige regering”, aldus de anonieme hoge ambtenaar. 

Elad Strohmayer, woordvoerder van de Israëlische ambassade in de VS, ontkent alle beschuldigen. “Onzin”, volgens hem. “Israël voert geen spionagepraktijken uit in het Witte Huis.”

Het Witte Huis gaf zelf nog geen commentaar, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, de FBI en de Amerikaanse geheime dienst evenmin.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Natuurlijk liet Trump hen begaan: hij gaat zijn baasje toch niet boos maken!

 • Edmond Dantès

  Trump heeft enkel interesse in Trump, dan Trump, ook nog Trump en daarna Trump.

 • Jan Verstrepen

  Iedereen bespioneerd iedereen wat is daar nog nieuw aan.

 • Jean West

  Hoelang waren die spionageapparaten er al?

 • wim Goossens

  Nu vallen de puzzelstukken in elkaar : de verhuis van de ambassade, het terugtrekken van de steun aan de Palestijnen, het terugtrekken uit de Iran-deal, de oorverdovende stilte nu Israël aankondigt om de westelijke Jordaanoever te annexeren ... Wat hebben de Israëli's om hem te chanteren ???