Israël bereidt zich voor op mogelijke geweldgolf

EPA
Uit ongerustheid over een nieuwe escalatie van geweld heeft Israël de veiligheidsdiensten in een verhoogde staat van paraatheid gebracht. De radicaalislamitische organisatie Hamas heeft immers opgeroepen tot het begin van een nieuwe opstand van de Palestijnen (Intifada) tegen Israël. Na de wereldwijd bekritiseerde beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, kwam het al tot gewelddadige onlusten en militaire acties in Palestijnse gebieden.

Israël ontplooide honderden bijkomende agenten en grenswachten in Jeruzalem, vanwege het vrijdaggebed. De agenten zijn in en rond de stad ingezet, aldus politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. Eerder voerden de Israëlische strijdkrachten al hun aanwezigheid op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Met het oog op de gevreesde escalatie van geweld in de regio, komt de VN-Veiligheidsraad in de loop van de dag nog samen. NAVO-partners Frankrijk en Groot-Brittannië hebben als vetolanden om de vergadering gevraagd, net als verschillende andere leden van de V-raad.

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump is hetzelfde als "een oorlogsverklaring aan de Palestijnen", zei Hamasleider Ismail Haniya in Gaza.

Duizenden doden

Bij de eerste Intifada, tussen 1987 en 1993, kwamen zowat 2.200 Palestijnen en 200 Israëli's om het leven. Bij de Intifada van 2000 tot 2005 stierven dan weer 3.500 Palestijnen. Langs Israëlische kant vielen dan weer meer dan 1.000 doden door aanslagen van Palestijnen.

Israël maakt aanspraak op heel Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad, een claim die internationaal niet wordt erkend. Israël had in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog het Arabische oostelijke deel van de stad veroverd en later geannexeerd. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem de toekomstige hoofdstad van een onafhankelijke Palestijnse staat.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Thérèse Reczkowski

  Het zijn altijd dezelfde die overal keet schoppen als ze hun goesting niet krijgen,gisteren betoging in Brussel,geen rellen niets,maar als een bepaalde gemeenschap betoogd zetten ze Brussel in brand.

 • Murat Kaplan

  Niet JFK verdiende dat maar deze trumpet verdient dat zeker voor het te laat is.

 • Karel Flanders

  Ze hebben het zelf gezocht en kunnen nu weer in de slachtoffer rol kruipen.

 • Harry Perel

  De enige die verantwoordelijk zijn voor de toestand van de Palestijnen zijn hun politiekers. Deze hebben er baat bij om geen vrede te sluiten met Israël. Elk voorstel van Israël hebben zij in het verleden afgewezen om hun zakken te vullen van Arafat tot Abbas enz die allemaal miljonairs zijn geworden op de rug van hun bevolking. Elke kans voor vrede boren zij de grond in en wij maar Israël de schuld geven. Een beetje gemakkelijk niet waar.

 • Yvette Van Vaerenbergh

  Volgens vorige beslissingen voert men nu enkel uit wat sint 1995 gestemd was en waar de vorige presidenten hun werk niet hebben gedaan,ook onze hipokrieten verzwijgen dat ze al consulaat hebben in Jeruzalem.