Islamofobe politicus krijgt drie maanden celstraf in Denemarken

Rasmus Paludan.
REUTERS Rasmus Paludan.
De islamofobe politicus en advocaat Rasmus Paludan is door een rechtbank in het Deense Naestved wegens racisme veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden.

Daarvan werd één maand effectief en twee maanden voorwaardelijk uitgesproken. Het voorwaardelijke gedeelte van de straf zal Paludan niet moeten uitzitten, op voorwaarde dat hij gedurende twee jaar geen nieuwe feiten pleegt. De oprichter en voorzitter van de omstreden islamofobe partij Stram Kurs mag ook gedurende drie jaar als advocaat geen strafzaken behandelen en moet zijn rijbewijs voor een periode van twaalf maanden inleveren.

De 38-jarige Paludan werd schuldig bevonden aan veertien overtredingen, waaronder meerdere gevallen van racisme en beledigingen. In april vorig jaar werd hij al eens veroordeeld voor racisme.

Rasmus Paludan is erg omstreden in Denemarken door zijn extreme standpunten over migratie. Zijn partij ijvert voor de deportatie van alle moslims en hijzelf provoceert regelmatig met koranverbrandingen. Een door hem georganiseerde antimigrantenbetoging in Kopenhagen leidde midden april vorig jaar nog tot rellen met de politie en tientallen arrestaties. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Caers

    Wat is 3 maanden in de eeuwigheid?

  • Sandra Peeters

    Ik ben persoonlijk ook niet tuk op de Islam, geen enkel geloof trouwens. Het is de wereld op zijn kop. Aan de ene kant moeten we verdraagzaam zijn, gelijkheid man-vrouw, pro gelijkheid lgbtq...Staat zwart op wit in de wet, anders ben je zelfs strafbaar. Langs de andere kant moeten we geloven respecteren die per definitie seksisme en homofobie prediken, die gaan we zelfs geld geven. 100% contradictio in terminis.