Islamitische stichting verbijsterd over intrekking visa drie 'haatimams' in Nederland

Flyer voor het benefietgala in Rijswijk.
ANP Flyer voor het benefietgala in Rijswijk.
De islamitische stichting Rohamaa is "verbijsterd" over het besluit van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, om de visa van drie imams in te trekken die 8 maart zouden spreken op een benefietgala in Rijswijk. Dat laat de stichting weten op haar website.

In de Tweede Kamer ontstond maandag onrust over de geplande komst van omstreden imams op een benefietgala. Koenders had de visa ingetrokken op basis van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die nader onderzoek had gedaan.

De Nederlandse overheid wil niet vertellen op welke informatie de beslissing is gebaseerd. Buitenlandse Zaken wil alleen kwijt dat die "past in het kader van het actieprogramma jihadisme". Volgens critici zijn de imams omstreden en staan ze bekend als 'haatimams'.

"Toenemend gepolariseerd klimaat"
Volgens de stichting waren de visa afgegeven volgens de gangbare procedures, waarbij geen reden werd geconstateerd om ze niet te verstrekken. De stichting vreest dat de beslissing van Koenders zal bijdragen "aan het toenemend gepolariseerd klimaat in Nederland". Volgens de stichting wordt met twee maten gemeten als het om vrijheid van meningsuiting gaat, "die te allen tijde gewaarborgd dient te zijn behalve wanneer het bepaalde minderheden betreft".

In totaal stonden voor 8 maart zeven gastsprekers gepland uit onder meer Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. Doel van de bijeenkomst is geld inzamelen om "vanuit Nederland en met de islam als vertrekpunt het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren".

De Nederlandse minister Bert Koenders.
AFP De Nederlandse minister Bert Koenders.