Zorgen om samenwerking Boko Haram met Islamitische Staat

Vrouwen in Yola (Nigeria) tijdens het bezoek van VN-ambassadeur Samantha Power vorige maand
AP Vrouwen in Yola (Nigeria) tijdens het bezoek van VN-ambassadeur Samantha Power vorige maand
De VN-Veiligheidsraad sloeg gisteren alarm over de banden van de islamistische terreurmilitie Boko Haram met Islamitische Staat. Ook veroordeelde de Raad het geweld op burgers door de voornamelijk uit Nigeria opererende groep.

De verklaring, die werd goedgekeurd door alle 15 leden van de Veiligheidsraad, komt een dag voor een top in Abuja, Nigeria, over een regionale aanpak in de strijd tegen Boko Haram. Meer dan 2,6 miljoen mensen zijn in Nigeria en in omringende landen op de vlucht voor de terreurgroep.

De Veiligheidsraad veroordeelde alle terroristische aanslagen en geweld door Boko Haram, waaronder "het doden van en geweld tegen burgers, vooral vrouwen en kinderen, ontvoeringen, plunderingen, verkrachting, seksuele slavernij en ander seksueel geweld, de rekrutering van kinderen, en vernieling van burgerlijke eigendommen".

In de verklaring wordt ook de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating gevraagd van alle mensen die de terreurgroep ontvoerd heeft, ook de 219 meisjes die in 2014 gekidnapt werden in Chibok.