Zoon van bin Laden wil IS en al-Qaida met elkaar verenigen om het Westen als nooit tevoren te terroriseren

Hamza Bin Laden. Van wanneer dit beeld dateert, weet niemand
ap Hamza Bin Laden. Van wanneer dit beeld dateert, weet niemand
Volgens Gilles de Kerchove, EU-coördinator voor terrorismebestrijding, is er een zorgwekkende ontwikkeling gaande. Oude conflicten tussen IS en al-Qaida zijn uit de weg geruimd waardoor de terreurorganisaties nader tot elkaar komen. De voorvechter van deze explosieve samenwerking is Hamza bin Laden die maar wat graag in de voetsporen van zijn vader wil treden.

Tijdens een gesprek met de Duitse krant Die Welt am Sonntag naar aanleiding van de zestiende verjaardag van de aanslagen in New York heeft de EU-coördinator voor terrorismebestrijding gewaarschuwd voor een mogelijke toekomstige alliantie van IS en al-Qaida. De terroristen zouden willen samenwerken om hun slagkracht te vergroten.

De reden waarom het eerder tot een afscheuring kwam, speelt nu veel minder een rol. "Er bestond namelijk een persoonlijke vijandschap tussen IS-leider al-Baghdadi, die nu mogelijk dood is, en al-Qaida-aanvoerder al-Zawahiri. Die man is ondertussen oud en zijn rol is niet meer zo aanzienlijk", meent Gilles de Kerchove.

Osama bin Laden werd in 2011 in zijn schuilplaats in Pakistan doodgeschoten.
ap Osama bin Laden werd in 2011 in zijn schuilplaats in Pakistan doodgeschoten.

Wie nu wel alsmaar nadrukkelijker op de voorgrond treedt, is Hamza bin Laden. De zoon van de vroegere al-Qaida bezieler duikt steeds vaker in propagandavideo's van de terreurorganisatie op. "Zijn retoriek jegens IS is minder agressief en wellicht is het zijn doel om beide terreurgroepen opnieuw te herenigen", denkt de expert. "Dat is een zorgwekkende ontwikkeling."

De focus moet volgens de 'kroonprins van de jihad' opnieuw komen te liggen op aanslagen in het Westen. "Het slagveld van Kaboel, Bagdad en Gaza moet verplaatst worden naar Washington, Londen, Parijs en Tel Aviv", liet Hamza bin Laden zich ontvallen in een propagandavideo. Men denkt dat hij ondertussen 28 of 29 jaar oud is. Maar niemand weet het exact. Recente foto's van de zoon van bin Laden zijn er niet.

Hamza bin Laden riep extremisten op om vooral niet naar oorlogsgebieden af te reizen maar wel om toe te slaan in de eigen regio.

"Misschien verlangen jullie naar opoffering op het slagveld, maar het straffen van Joden en kruisvaarders nét daar waar jullie vandaan komen, brengt meer schade aan de vijand toe."
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ELVIS DERYCKE

  Van welke supremiteit denkt de westerse wereld wel te beschikken. Zonder goedkeuring begrijp ik wel de haar tgo de westerse wereld. Hoeveel decennia lang hebben wij hun regio s niet geterroriseerd? Hun machtsverhoudingen en oude gebruiken afgekeurd en onze wil gaan opleggen om de macht over te nemen. Het westen creëert dergelijke groeperingen en levert er nog wapens aan ook.

 • Angelo Neirynck

  Geert matthys je zou beter wat meer respect tonen voor onze militairen die mensen doen het toch maar ze staan er voor uwe veiligheid en als ze er niet moesten staan dan is het van ik voel me nie veilig heb respect

 • Geert Matthys

  Gelukkig bestaat Amerika. Wat doet het Belgisch leger? Achter frieten gaan?

 • Ronald V R

  Het Westen doet toch ergens voordeel met deze groeperingen en die individuen andes zouden ze reeds lang uitgeschakeld zijn volgens mij.

 • soumiyua kaskas

  Alsof dat die 2 groeperingen ooit samen kunnen collaboreren. Beiden machtbezeten en vooral bloeddorstig en de aanhangers zijn stuk voor stuk allemaal gehersenspoeld met de Utopia van een Möchtegern islamitische wereld, terwijl zij de islam die zij aanhangen verre van is. Ik spreek de westerse aanhang tegen die meent dat waarvoor die twee groeperingen staan toch de islam voorstelt die ik ken en heb leren kennen.