Zes verrassende statistieken die je anders over terreur doen denken

REUTERS
Ansbach, Nice, Brussel. Het ooit zo veilige West-Europa kwijnt weg onder extra terreurmaatregelen en oorlogstaal. Maar de vrees voor aanslagen blijkt vooral in ons hoofd te zitten, bewijzen volgende cijfers.

50 keer meer doden in Afrika, Azië en Midden-Oosten

Hoewel aanslagen in West-Europa geen uitzondering meer zijn na 9/11 blijven ze redelijk zeldzaam in vergelijking met de terreur in het Midden-Oosten. Sinds januari 2015 vielen er in het Westen 658 dodelijke slachtoffers, terwijl dat cijfer in de rest van de wereld oploopt tot 28.031 (!) slachtoffers. Dat zijn er 50 keer meer dan in West-Europa en Noord-Amerika. 

Kans op verkeersongeval groter

Ondanks dat er veel meer risico's zijn buiten Europa regeert de angst na de bloedige aanslagen in Parijs, Brussel en Istanboel. Evenementen worden afgelast, reizen uitgesteld. Uit cijfers blijkt dat 83 procent van de Belgen meer verwacht van de regering in de strijd tegen terreur. Slechts 53 procent van de ondervraagden pleiten dan weer voor meer geld in de gezondheidszorg te steken - terwijl de kans dat je aan kanker sterft 12.571 keer hoger ligt dan de kans om te sterven bij een aanslag. Ook de kans om te sterven tijdens een verkeersongeval ligt significant hoger.

De kans dat je effectief om het leven komt bij een aanslag waar ook ter wereld bedraagt 1 op 9,3 miljoen. Om dat nog even in perspectief te zetten: de kans dat je verdrinkt in bad is 1 op 685.000. We hebben dus te maken met selectieve angst omdat nieuwsberichten over aanslagen in het Westen disproportioneel in beeld worden gebracht. 

HLN

Islamitisch terrorisme in opmars

In 2004 vielen er bijna 200 doden bij een bomaanslag in Madrid. Een keerpunt voor de Europese Unie dat zich moet wapenen tegen het internationaal terrorisme in de nasleep van 11 september. In het verleden had Europa vooral te maken met kleinere lokale groeperingen in het separatistisch en extreemrechts en links milieu.

Terroristen handelen vaker alleen

Minder privacy en meer middelen voor de politie. Als we afgaan op wat de ministerraad beslist lijkt de strijd tegen terreur zich vooral in onze straten af te spelen. De kans dat landgenoten zich tegen de maatschappij keren en radicaliseren in eigen land is dan ook veel groter dan dat IS-strijders tot hier reizen vermomd als vluchtelingen om toe te slaan. Tussen 2006 en 2014 lag het aantal aanslagen uitgevoerd door zogenaamde lone wolfs beduidend hoger dan aanvallen die gestuurd werden vanuit de cockpit van een terreurgroep.

Daarnaast is slechts minderheid van de lone wolves gelieerd met het gedachtegoed van terreurgroepen zoals Islamitische Staat. De daders schuilen zich vaker achter nationalistische of politieke belangen zoals Anders Breivik.

Irak blijft onveiligste plek

In Irak, Afghanistan en Pakistan vallen procentueel de meeste terreurdoden. Ook Nigeria, waar Boko Haram actief is, telt heel wat burgerslachtoffers. De top tien -met uitzondering van Syrië - heeft al 15 jaar te maken met aanslagen op eigen bodem. Aanslagen in Syrië zijn explosief gestegen sinds de start van de burgeroorlog in 2011.

Terrorisme kost miljarden

De kosten die aanslagen en de strijd tegen terreur met zich meebrengen zijn niet te overzien. Dat blijkt uit onderstaande cijfers van de Global Terrorism Index. De eerste piek situeert zich na de aanslagen van 11 september en er volgt een investeringsgolf in veiligheid. Overheden investeren enorme bedragen terwijl een terrorist met één kalasjnikov van 500 euro een hele stad in het nauw kan drijven.