VS sturen meer militairen naar Irak

Iraakse regeringssoldaten en sjiitische milities strijden samen tegen IS in de buurt van Ramadi.
AP Iraakse regeringssoldaten en sjiitische milities strijden samen tegen IS in de buurt van Ramadi.
De Verenigde Staten sturen meer militairen naar Irak om het Iraakse leger te adviseren en trainen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van regeringsbronnen dat het om ongeveer vijfhonderd adviseurs gaat. De extra inzet moet er vooral toe leiden dat Irak de militanten uit de westelijke provincie Anbar kan verdrijven.

Val provinciehoofdstad Ramadi
IS heeft in mei een opmars gemaakt in Anbar. De beweging heeft nu grote delen van de provincie en de provinciehoofdstad Ramadi in handen. De Verenigde Staten hebben op dit moment 3080 militairen in Irak, aldus de krant.

Nieuwe basis
Amerikaanse functionarissen verklaarden tegenover persbureau Reuters dat de VS ook overwegen een nieuwe militaire basis op te zetten in Anbar. Sommige Amerikaanse media spreken van een uitbreiding van de troepenmacht van tussen de 500 en 1500 militaire adviseurs.

De Amerikaanse president Barack Obama riep tijdens een conferentie van zeven landen met grote industrieën, de G7, op tot een versterking van de strijd tegen IS.