VS maakt veel informatie buit over IS bij operatie tegen hoge leider

Damascus, een kleine maand geleden na een succesvolle operatie van Amerikaanse commando's waarbij IS leider Abu Sayyaf werd gedood. De commando's vonden ook meerdere terabytes aan informatie.
ANP Damascus, een kleine maand geleden na een succesvolle operatie van Amerikaanse commando's waarbij IS leider Abu Sayyaf werd gedood. De commando's vonden ook meerdere terabytes aan informatie.
De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen een grote hoeveelheid belangrijke informatie over Islamitische Staat buitgemaakt bij een operatie die vorige maand een hooggeplaatste IS-leider het leven kostte. Daaruit lijkt steeds meer duidelijk te worden over het leiderschap, de veiligheidsmaatregelen en de financiën van de schimmige terreurbeweging.

Bij de operatie, op 16 mei in het oosten van Syrië, doodden Amerikaanse commando's Fathi ben Awn ben Jildi Murad al-Tunisi, een IS-commandant met de nom de guerre Abu Sayyaf. Zijn vrouw, Umm Sayyaf, werd gevangengenomen en een yezidi-meisje dat hij als slavin hield, werd bevrijd. Abu Sayyaf zou de leiding hebben gehad over de olie- en gasvelden die in handen zijn van IS. Hij zou ook een spil in het financiële netwerk van de groep zijn geweest.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei vandaag in de New York Times dat bij de operatie vier tot zeven terabyte informatie is buitgemaakt, afkomstig van laptops, mobiele telefoons en andere datadragers. Ook Sayyaf's vrouw lijkt verhoorders informatie te hebben verstrekt. Uit de nieuwe inlichtingen zou onder meer blijken op welke wijze IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi opereert en hoe hij probeert te vermijden dat de Amerikanen hem op het spoor komen.

Moeilijk te traceren

Al-Baghdadi zou regelmatig vergaderen met regionale leiders in in de Syrische stad Raqqa, de 'hoofdstad' van het IS-kalifaat. Om al-Baghdadi's veiligheid te waarborgen zouden vertrouwde chauffeurs de regionale leiders oppikken, waarna ze hun mobiele telefoons of andere elektronische apparaten moeten afstaan om te voorkomen dat de Amerikanen zo hun locatie weten te traceren.

CNN meldt dinsdag dat de VS de laatste maanden meerdere keren informatie zou hebben ontvangen over al-Baghdadi's verblijfplaats. Omdat de informatie telkens te laat, te vaag, incompleet of niet te verifiëren zou zijn geweest, waren de Amerikanen niet in staat hem uit te schakelen. Al-Baghdadi zou zich ophouden in bevolkt gebied, omdat hij weet dat de Amerikanen niet zullen toeslaan als er burgerdoden kunnen vallen. "Hij is erg slim", aldus een Amerikaanse overheidsfunctionaris. "Hij weet dat we toekijken."

Overheidsfunctionarissen zeggen tegen de New York Times en CNN dat de buitgemaakte informatie wel zou hebben geleid tot de liquidatie van een andere IS-leider in Oost-Syrië. De man, met de nom de guerre Abu Hamid, zou op 31 mei met een luchtaanval om het leven gebracht zijn, hoewel IS zijn dood niet bevestigd heeft. Volgens de VS gaf hij leiding aan de juridische en tribale aangelegenheden van de terreurbeweging.

Abu Bakr al-Baghdadi.
EPA Abu Bakr al-Baghdadi.
Het centrum van de IS-'hoofdstad' Raqqa in Syrië in juni 2014.
AP Het centrum van de IS-'hoofdstad' Raqqa in Syrië in juni 2014.

Olie-industrie

De nieuwe informatie zou de Amerikanen ook inzicht hebben verschaft in de werking van de olie-industrie van IS. Ongeveer de helft van de inkomsten van de olieproductie zou gebruikt worden om de begroting van de terreurbeweging aan te vullen; de andere helft om de oliefaciliteiten te onderhouden en salarissen van de arbeiders te betalen. Die arbeiders, van wie werd verondersteld dat ze gedwongen werkten, zijn volgens de VS bezoldigde IS-werknemers - en dus legitieme militaire doelen.

Tenslotte schijnen de echtgenotes van IS-leiders, onder wie de vrouw van al-Baghdadi, een veel belangrijkere rol hebben gespeeld dan werd gedacht. Mondeling zouden zij informatie door aan elkaar en vervolgens hun echtgenoten doorspelen, in een poging elektronische afluistermiddelen te omzeilen. De terreurbeweging zou daarnaast denken dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten minder aandacht aan de vrouwen zou besteden.

De arbeiders, van wie werd verondersteld dat ze gedwongen werkten, zijn volgens de VS bezoldigde IS-werknemers - en dus legitieme militaire doelen