VN: "Tot 7.000 meisjes en vrouwen vastgehouden door islamitische terroristen"

Archiefbeeld van Boko Haram-strijders.
AFP Archiefbeeld van Boko Haram-strijders.
Mogelijk worden zevenduizend meisjes en vrouwen gevangen gehouden door islamistische terroristen. Dat denkt Fatma Samoura, de coördinator humanitaire zaken van de VN in Nigeria. Amnesty International gaat uit van ten minste tweeduizend slachtoffers. Zij worden uitgehuwelijkt of als seksslavinnen gehouden. De ontvoerde vrouwen worden ook ingezet voor wapentransport en zelfs gedwongen tot zelfmoordaanslagen.

De belangrijkste terreurorganisatie in het gebied, Boko Haram, ziet het als een religieuze plicht andersgelovigen te onderwerpen. Hun internationaal beruchtste actie is de aanval op een school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria, waarbij meer dan tweehonderd meisjes uit de slaapzaal werden gesleept en meegenomen. De VN-Veiligheidsraad sloeg vrijdag alarm over de banden van de islamistische terreurmilitie Boko Haram met Islamitische Staat. Ook veroordeelde de Raad het geweld op burgers door de voornamelijk uit Nigeria opererende groep.

De verklaring, die werd goedgekeurd door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad, komt een dag voor een top in Abuja, Nigeria, over een regionale aanpak in de strijd tegen Boko Haram. Meer dan 2,6 miljoen mensen zijn in Nigeria en in omringende landen op de vlucht voor de terreurgroep. 

Ook de Verenigde Staten laten weten zich zorgen te maken over de toenemende samenwerking de twee terreurbewegingen. Volgens Amerikaanse functionarissen stuurt Boko Haram, opererend vanuit het noorden van Nigeria, strijders naar Libië om daar IS te helpen. Hoeveel extremisten van Boko Haram in Libië actief zijn, is niet duidelijk. IS zou op zijn beurt Boko Haram weer steunen bij logistieke zaken.

Volgens Amerikaanse functionarissen stuurt Boko Haram, opererend vanuit het noorden van Nigeria, strijders naar Libië om daar IS te helpen

Seksuele slavernij

IS heeft delen van Libië, en delen van Syrië en Irak in handen. "We zien zien steeds meer samenwerking tussen de twee", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Donderdag eisten militanten die loyaal zeiden te zijn aan IS de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in de Nigeriaanse stad Maiduguri. Daardoor kwamen vijf mensen om.

De Veiligheidsraad veroordeelde vrijdag de terroristische aanslagen en het geweld door Boko Haram, waaronder 'het doden van en geweld tegen burgers, vooral vrouwen en kinderen, ontvoeringen, plunderingen, verkrachting, seksuele slavernij en ander seksueel geweld, de rekrutering van kinderen, en vernieling van burgerlijke eigendommen'.

In de verklaring wordt ook de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating gevraagd van alle mensen die de terreurgroep ontvoerd heeft, ook de 219 meisjes die in 2014 gekidnapt werden in Chibok.