VN: "IS gebruikt inwoners Fallujah als menselijk schild"

Een IS-sluipschutter in Fallujah: deze foto werd gisteren op een fotodeelwebsite gezet door IS.
AP Een IS-sluipschutter in Fallujah: deze foto werd gisteren op een fotodeelwebsite gezet door IS.
De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat 3.700 mensen uit de Iraakse stad Fallujah zijn gevlucht sinds het leger vorige week een offensief begon tegen terreurgroep IS. Volgens UNHCR zijn er bovendien aanwijzingen dat IS inwoners gebruikt als menselijk schild.

"We hebben gehoord dat in het centrum van Fallujah slachtoffers zijn gevallen door zware beschietingen", aldus William Spindler van UNHCR tijdens een persconferentie vandaag. "Zeven leden van één familie kwamen op 28 mei om het leven. We hebben ook verschillende berichten ontvangen die erop wijzen dat IS inwoners inzet als menselijk schild."

Naar schatting verblijven er nog ongeveer 50.000 mensen in de stad. De meesten kunnen Fallujah niet verlaten omdat IS, die het grootste deel van de stad controleert, dat niet toelaat. Het offensief om Fallujah te heroveren ging vorige week officieel van start. Na een tijdelijke gevechtspauze, was er gisteren een opleving van geweld. In de zuidelijke wijk Naimiya werd hevig gevochten. Het leger wist ongeveer 85 procent van de wijk te veroveren op IS, maar de terreurgroep sloeg  terug. In een vier uur durende aanval probeerden IS-strijders het leger in Naimiya te bestoken vanuit tunnels, door inzet van sluipschutters en met behulp van zes met explosieven volgeladen auto's. Het leger wist de auto's onschadelijk te maken voordat ze hun doel bereikten.

Twee legerofficieren zeggen op basis van anonimiteit tegen persbureau AP dat het leger een tegenaanval van IS in Naimiya heeft afgewend, maar de kans is groot dat de jihadisten opnieuw toeslaan.

In een vier uur durende aanval probeerden IS-strijders het leger in Naimiya te bestoken vanuit tunnels, door inzet van sluipschutters en met behulp van zes met explosieven volgeladen auto's

Iraakse soldaten in de buurt van Fallujah.
AP Iraakse soldaten in de buurt van Fallujah.