VN-experts: "IS wint aan kracht in Somalië"

Somalische soldaten lopen door puin na de aanslag met twee autobommen in Mogadishu op 29 oktober.
AFP Somalische soldaten lopen door puin na de aanslag met twee autobommen in Mogadishu op 29 oktober.
Een gewapende Somalische beweging die terreurgroep Islamitische Staat steunt, wint aan kracht. De organisatie beschikt volgens VN-experts mogelijk over circa tweehonderd strijders, terwijl dat er vorig jaar nog enkele tientallen waren.

De IS-loyalisten in het noorden van Somalië worden geleid door sjeik Mumin, die volgens overlopers financiële steun en bevelen heeft ontvangen vanuit Irak en Syrië. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van persbureau Reuters.

Functionarissen vrezen dat IS-strijders die uit het Midden-Oosten zijn verdreven een veilig heenkomen kunnen zoeken in het Oost-Afrikaanse land. "Zelfs een paar honderd gewapende strijders kunnen de hele regio destabiliseren'', waarschuwde een regionale veiligheidsbron.

Amerikaanse luchtaanvallen

Ook de Verenigde Staten nemen de situatie serieus. De Amerikanen voerden onlangs luchtaanvallen uit op stellingen van IS in Somalië. Ze slaagden er volgens de bron echter niet in Mumin te doden.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean-pierre Hugelier

    meteen de kop indrukken.

  • Javi Marl

    Ahja want de amerikanen hebben hun onlangs wapens geleverd

  • Jan Huysmans

    Ze zullen altijd ergens succes blijven hebben zeker. Zolang het maar hier niet is, maar da's misschien een kwestie van tijd.