VN bezorgd: zullen terroristen van IS hun straf voor gruweldaden Mosoel ontlopen?

Een lid van het Iraakse leger met een vlag van IS.
Photo News Een lid van het Iraakse leger met een vlag van IS.
De Iraakse autoriteiten zijn niet in staat om de daders van gruwelijkheden tijdens de slag om Mosoel effectief te vervolgen. Het land moet daarom volgens een VN-rapport maatregelen nemen om te zorgen dat daders hun straf niet ontlopen.

De maandenlange gevechten in Mosoel gingen volgens het onderzoek van het Kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN (Ohchr) en de VN-missie in Irak gepaard met grootschalige mensenrechtenschendingen. Daar maakte vooral terreurorganisatie Islamitische Staat zich schuldig aan.

De vervolging van de daders heeft echter de nodige voeten in de aarde. "Iraakse rechtbanken en tribunalen hebben geen jurisdictie over internationale misdrijven'" concluderen onderzoekers, die onder dergelijke misdrijven onder meer genocide verstaan. Ook biedt de Iraakse wetgeving onvoldoende garanties dat verdachten een eerlijk proces krijgen, aldus het rapport. De autoriteiten zouden volgens onderzoekers een beroep kunnen doen op het Internationaal Strafhof in Den Haag om te zorgen dat daders berecht worden.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  Hebben ze die kooi niet gevonden die ze in het zwembad lieten zakken !

 • ivan chtuka

  allen naar Molenbeek of zo.....

 • paul van de velde

  Hier staan reeds een paar groene en rode politici klaar om ze met alle plezier te verwelkomen. De euro's liggen klaar.

 • Gil Groenewijn

  Helaas, men wil hen hier oppakken, als ze al kunnen en hen godbetert een cursus de-radicalisering geven .

 • jo vandenberghe

  Ik denk van wel,ze zijn héél waarschijlijk al terug in Belgie!