Vijf jaar cel voor bijna-Syriëganger in Engeland

De Franse ambassade in Londen
AFP De Franse ambassade in Londen
Een in Londen wonende Somalische jongeman is eerder deze week door de rechtbank van het Londense Woolwich tot vijf jaar cel veroordeeld wegens "het hebben van de intentie om terreurdaden te plegen" en "het helpen van anderen om dit soort daden te begaan". De nu 19-jarige Yahya Rashid was in februari met vier vrienden afgereisd naar Syrië om er de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vervoegen, maar aan de Syrische grens veranderde hij van idee en maakte hij rechtsomkeer.

De nu 19-jarige Yahya Rashid was in februari met vier vrienden afgereisd naar Syrië om er de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vervoegen, maar aan de Syrische grens veranderde hij van idee en maakte hij rechtsomkeer.

Rashid was naar Istanboel gevlogen en verbleef daarna in een "IS-woning" in Gaziantep, aan de grens met Syrië. De toen 18-jarige Somaliër keerde echter terug naar de Turkse metropool, waar hij door de Turkse politie werd opgepakt bij het verlaten van de Britse ambassade. Vervolgens werd hij weer naar Londen gestuurd, waar hij meteen in de boeien werd geslagen.

De vier vrienden van de tiener "zijn waarschijnlijk nog steeds in Syrië", volgens de Londense politie.

Volgens zijn advocaat wou Rashid helemaal niet gaan vechten met IS, maar geloofde de jongeman de illusie dat het IS-kalifaat een "islamitisch utopia" was.