Veroordeelde terrorist kan land stiekem ontvluchten

RV
Khaled Khattab, een Belgische veroordeelde jihadi, is aangehouden in Turkije. De man, met bijnaam 'Khalid the Boss', ging een jaar in Syrië vechten. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot zeven jaar cel wegens terrorisme, maar hij kon ons land ontvluchten. Het federale parket had zijn onmiddellijke aanhouding gevraagd, maar de rechter vond dat niet nodig.

Khatteb, die in 1990 geboren werd in Ukkel, heeft de Syrische en Belgische nationaliteit. Hij vertrok in 2013 vanuit Zaventem naar Syrië om er te vechten aan de zijde van jihadisten. Hij is een goede vriend van Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van Zaventem, en een vriend van Jejoen Bontinck. 

Hij werd in oktober 2014 opgepakt nadat hij in februari terugkeerd was naar ons land. In mei 2016 werd hij in België veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor terrorisme, maar kon aan het einde van vorig jaar het land verlaten nadat hij in beroep ging. 

Nu blijkt dat hij al enkele weken in Turkije in de cel zit. Hij werd daar opgepakt terwijl hij opnieuw op weg was naar Syrië. Het federaal parket liet aan La Dernière Heure weten dat het "enkele weken geleden" te weten kwam dat hij "was gearresteerd in Turkije". België heeft om de uitlevering van de man gevraagd, maar Khaled K. wordt nu ook vervolgd in Turkije voor terrorisme.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!