Tunesië sluit 80 moskeeën na terreuraanslag op strand

Archieffoto: Bewakers op een moskee in Tunesië
AFP Archieffoto: Bewakers op een moskee in Tunesië
De regering van Tunesië gaat tachtig moskeeën sluiten waarin mensen worden aangezet tot geweld. Dat heeft premier Habib Essid van dat land bekendgemaakt.

Het gaat om gebedshuizen waar de staat geen controle over heeft. De regering hoopt de sluitingen binnen een week te voltooien.
Het sluiten van de moskeeën is een maatregel die de regering neemt na de terreuraanslag op een hotel in de Tunesische stad Sousse vrijdag. Daarbij kwamen zeker 39 mensen om het leven, onder hen veel toeristen.

Essid noemde de strijd tegen terrorisme een "nationale plicht" en riep de Tunesiërs op om de overheid te helpen. Sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 hebben radicale groeperingen in Tunesië aan invloed gewonnen.

Belgische slachtoffers
Onder de slachtoffers van de aanslag op het strand van hotel Impérial Marhaba zijn toeristen van zes nationaliteiten. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in ieder geval Belgen, Duitsers en Britten onder de doden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdagavond dat er ten minste vijf Britten onder de doden zijn.

Vannacht heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de terreuraanslag opgeëist.

Politiemannen bij het zwembad van het hotel bij een slachtoffer
AFP Politiemannen bij het zwembad van het hotel bij een slachtoffer
Lichamen van overleden slachtoffers liggen onder handdoeken
AP Lichamen van overleden slachtoffers liggen onder handdoeken