Syrische Koerden aan poorten van IS-bolwerk op grens met Turkije

AP
Syrisch-Koerdische troepen staan voor de poorten van een IS-bolwerk op de grens met Turkije. Als de Volksbeschermingseenheden (YPG) erin slagen, mede dankzij de door de VS geleide bombardementen, Tel Abyad te veroveren, verliest IS een belangrijke bevoorradingsroute. Intussen proberen verschillende inwoners van de grensstad te vluchten naar Turkije of naar het zuiden, naar al-Raqqa.

IS-strijders hebben intussen twee bruggen ten zuidoosten en zuidwesten van Tel Abyad opgeblazen, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vanuit Groot-Brittannië. Zeker 150 islamistische strijders zijn nog altijd in de stad en hebben aan hun leiders doorgegeven dat ze zich zouden terugtrekken uit de stad als er geen versterkingen gestuurd worden, aldus nog het Observatorium.

Tel Abyad bevindt zich 80 km ten noorden van al-Raqqa, zowat de hoofdstad van het kalifaat.

De afgelopen weken hebben de YPG veel grondgebied gewonnen ten koste van IS. Als ze de grensstad inderdaad veroveren, zullen de Koerden een andere grensstad, Kobane, kunnen verbinden met het grotere gebied dat ze al in handen hebben in het noordoosten van Syrië.

Sinds begin deze maand zijn al meer dan 13.000 vluchtelingen in het gebied de grens overgestoken, om te ontkomen aan de luchtaanvallen en het geweld. In de vooravond hebben de Turken de grensovergang Akçakale, waar duizenden Syriërs staan te wachten, weer geopend.

Er zijn nu bijna 2 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Volgens het VN-Vluchtelingenagentschap, UNHCR, gaat het om bijna 4 miljoen mensen in het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika. Nog eens 7,6 miljoen zijn op de vlucht in eigen land.

AP
AP
Inwoners van de grensstad Tel Abyad proberen te vluchten naar Turkije of naar het zuiden, naar IS-bolwerk al-Raqqa.
REUTERS Inwoners van de grensstad Tel Abyad proberen te vluchten naar Turkije of naar het zuiden, naar IS-bolwerk al-Raqqa.