Syrisch leger: "Russische interventie is een zegen"

EPA
Al wekenlang brengt CNN-reporter Frederik Pleitgen verslag uit van aan het front in Syrië in het zog van de troepen van Assad. De moraal van het Syrische leger is weer hoog dankzij de Russische steun. Tegen het jaareinde hopen de strijdkrachten IS-bolwerk Raqqa te heroveren.

In de provincie Hama scheiden slechts weinige kilometers de stellingen van de regeringstroepen met die van IS. De hele tijd zijn de luide inslagen van de artillerie te horen. De cameraploeg van CNN filmt hoe pantservoertuigen in stelling worden gebracht. Pleitgen verklaart onder aanhaling van een Syrische bevelhebber dat IS al drie maanden geen vooruitgang meer heeft geboekt in de regio. "De jihadi's hebben zich zelfs teruggetrokken", klinkt het. Het leger is ervan overtuigd dat tegen het jaareinde Raqqa valt.

Die Noord-Syrische stad geldt samen met Mosoel in Irak als het bolwerk van het kalifaat. Ook volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat bij de oppositie aanleunt, richten de troepen van Assad zich sinds zaterdag op Raqqa. Het leger is slechts kilometers van de provinciegrens verwijderd, heet het.

Dat de opmars zo vlot verloopt, schrijft een regeringsaanhanger toe aan de steun van de Russen. "De Russische interventie is een zegen", verklaart hij aan CNN. "Alles gaat veel beter sinds onze Russische vrienden luchtsteun bieden. Ze waarschuwen ons bovendien tijdig voor aanvallen van IS."

Westerse landen en de Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan vooral de gematigde rebellen te bombarderen in plaats van IS. Maar dat is niet de waarheid volgens de regeringsaanhanger, hoewel hij toegeeft dat andere frontlinies een hogere prioriteit krijgen. "Natuurlijk richten we ons ook op Aleppo en proberen we de aanvoerroutes van de rebellen vanuit Turkije af te snijden."

Gevraagd naar zijn mening over de aanpak van de Verenigde Staten, reageert de bevelhebber van het Syrische leger cynisch. "Doen die dan iets?", vraagt hij. "Ik heb nog geen wezenlijke bijdrage van hun kant gezien. Zij zijn diegenen die IS sterk hebben gemaakt."