Syrisch leger ontdekt massagraf met 65 lijken in Palmyra

AFP
De regeringstroepen hebben in de Centraal-Syrische stad Palmyra opnieuw een masagraf met slachtoffers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) ondekt. Minstens 65 lijken van soldaten en bondgenoten werden in de omgeving van de militaire luchthaven aangetroffen. Dat meldt het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De mannen werden door IS gedood.

De extremisten hadden de archeologische site, Unesco-werelderfgoed, in mei 2015 ingenomen. Ze verwoestten in Palmyra vele unieke cultuurgoederen uit de eerste eeuwen na Christus. Eind maart slaagden bondgenoten van het Syrische regime de stad met Russische luchtsteun te heroveren.

Tijdens de bezetting doodden de extremisten volgens de SOHR minstens 280 mensen. Onder de doden bevond zich ook de archeoloog Khaled Asaad, die het onderzoek en het behoud van Palmyra meer dan 40 jaar heeft geleid.

Kort na de herovering van de stad had het Syrische leger in Palmyra al een massagraf met 40 lijken ontdekt, waarin vele vrouwen en kinderen lagen, meldde het persagentschap Sana. Enkele lijken waren onthoofd, andere droegen sporen van folteringen.