Spaanse politie arresteert Syriër die terugkeer van Europese jihadstrijders financierde

Illustratief beeld.
AFP Illustratief beeld.
De Spaanse politie heeft vandaag de arrestatie bekendgemaakt van een Syriër die ervan verdacht wordt de terugkeer van Europese jihadstrijders te financieren voor rekening van Islamitische Staat (IS).

De man, die de financiering van terroristische activiteiten ten laste wordt gelegd, werd dinsdag in zijn woning in Madrid gearresteerd. Hij werd woensdag in voorlopige hechtenis genomen, aldus een woordvoerder van het gerecht.

De man was een tussenpersoon die het geld van sympathiserende jihadisten naar Syrië doorsluisde. Het geld dat zo bij IS kwam moest dienen om de terugkeer van jihadstrijders naar Europa te bekostigen, aldus de politie in een persmededeling.

Nieuwe strategie

Het meest toegepaste systeem om het geld te versluizen is de zogeheten ‘hawala’, waarbij een som geld wordt overgemaakt aan een tussenpersoon die vervolgens hetzelfde bedrag doorstort aan de eindbestemmeling.

De buitenlandse jihadstrijders staan via sociale media in verbinding met sympathisanten die geld storten om hun reizen te bekostigen. De hele operatie kadert in de nieuwe strategie van IS om, na het verlies van hun territorium in Syrië en Irak, de jihadstrijders te laten terugkeren naar hun land van herkomst.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luciano Van As

    Er staat ons nog wat te wachten in W europa de komende maanden, jaren. Ik vind dit belangrijker dan het milieu, hier moet alle middelen ingezet worden om onze veiligheid te garanderen !

  • johan vankeirs

    Als Europa niet tijdig zal ingrijpen en de IS zich verder laat organiseren zullen ze opnieuw toeslaan.Ze zijn steeds een stap voor door onze westerse wetten.