Russen bombarderen oliereserves, VS tankwagens die IS gebruikt om terreur te financieren

Oliereserves in Syrië werden door Russische gevechtsvliegtuigen gebombardeerd.
AP Oliereserves in Syrië werden door Russische gevechtsvliegtuigen gebombardeerd.
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen hebben in Syrië 283 tankwagens vernietigd. De operatie kadert in de pogingen om de inkomstenstroom van de terreurgroep te stoppen. Volgens Amerikaanse militairen werden de vrachtwagens gebruikt om olie vanuit olievelden in Deir Ezzor en al-Hasakah, die onder IS-controle staan, naar smokkelpunten te transporteren. Rusland van zijn kant heeft olievelden van IS in Syrië gebombardeerd.

Om burgerchauffeurs weg te jagen werden pamfletten gedropt en waarschuwingsschoten afgevuurd, alvorens de vernieling van de vrachtwagens zaterdag begon, zo meldt de BBC.

Inkomstenstroom droogleggen
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft aangekondigd dat het een video van de aanvallen zal uitbrengen. Vorige week lanceerden de Amerikanen al een aanval waarbij 116 tankwagens werden vernield. De aanvallen zijn een onderdeel van Operation Tidal Wave II, de militaire operatie die in oktober werd gelanceerd om de productie, het transport, de raffinage en de verkoop van olie door IS te dwarsbomen.

Voordien werd deze tactiek vermeden wegens de impact op burgers en het risico dat vrachtwagenchauffeurs zouden gedood worden. "We weten dat inkomsten uit olie meer dan de helft uitmaken van de fondsen van IS", stelde de Amerikaanse kolonel Steve Warren. "We moeten die inkomstenstroom droogleggen zodat ze moeilijker kunnen opereren".

Cameron, Hollande, Obama, Poetin
De Britse premier David Cameron kondigde eerder deze week aan dat het defensiebudget van Groot-Brittannië met 17 miljard wordt opgetrokken. Cameron hoopt dat het Britse parlement ook zal instemmen met Britse luchtaanvallen boven Syrië. De Franse president François Hollande heeft na de aanslagen in Parijs van 13 november Groot-Brittannië en andere coalitiepartners opgeroepen hun militaire inzet te verhogen. Hollande ontmoet vandaag de Amerikaanse president Barack Obama om te overleggen over verdere militaire operaties tegen IS. Daarna reist Hollande naar Moskou, waar hij bij president Vladimir Poetin zal aandringen op een betere samenwerking.