Rusland brengt US voor het eerst op de hoogte over aanvallen op Raqqa

Een Russische Sukhoi Su-24 bommenwerper.
AFP Een Russische Sukhoi Su-24 bommenwerper.
Rusland heeft gisteren met kruisraketten een aanval op IS-stellingen uitgevoerd in de provincie Raqqa, in het noorden van Syrië. Voor het eerst hebben de Russen de VS vooraf op de hoogte gebracht van hun militaire operatie in Syrië, zo meldt het Pentagon.

De uitwisseling van de informatie gebeurde nadat Moskou en Washington in oktober afspraken hadden gemaakt om een "incident" in het Syrische luchtruim te vermijden. Die afspraken waren nodig omdat Rusland sinds 30 september eveneens luchtaanvallen uitvoert in Syrië. Een door de VS geleide coalitie was een jaar eerder al met een gelijkaardige operatie gestart.

Naast Raqqa werden dinsdag ook in de provincies Deir Ez-Zor, Aleppo en Idlib IS-doelwitten beschoten door Rusland. Het Pentagon zegt dat de Russen in totaal twintig raketten hebben afgevuurd vanuit de Kaspische Zee.

Gisteren had ook Frankrijk, voor de derde dag op rij, al bombardementen uitgevoerd op Raqqa. De Russische president Vladimir Poetin had eerder op de dag meegedeeld dat Frankrijk als een bondgenoot moet worden beschouwd in de strijd tegen IS. Hij heeft zijn oorlogsschepen in de regio bevolen in Syrië gezamenlijke operaties te ondernemen met Frankrijk.

Beide landen zijn zeer recent nog het slachtoffer geworden van aanslagen die door IS werden opgeëist. Bij de crash van een Russisch passagiersvliegtuig dat vanuit de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh was opgestegen, kwamen eind oktober alle 224 inzittenden om. Op vrijdag 13 november kostte een reeks aanslagen in het centrum van Parijs aan zeker 129 mensen het leven.