Rode Kruis helpt gerepatrieerde Belgen

ANP
De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft de psychosociale interventiedienst van het Rode Kruis opgetrommeld om Belgische toeristen bij te staan die de aanslag in Tunesië van dichtbij hebben meegemaakt. Dat meldt de hulporganisatie vandaag.

Twee medewerkers van het psychosociale interventieteam zijn vandaag in de vroege ochtend naar de luchthaven van Luik getrokken om de eerste gerepatrieerde toeristen bij te staan. Onder hen waren vakantiegangers die zich op het moment van de aanslag op het strand van het drama of in de nabijgelegen hotels bevonden. "Ze waren allemaal erg gechoqueerd en wilden zo snel mogelijk terugkeren", aldus het Rode Kruis, dat informatie ter beschikking stelt van de touroperators.

Reizigers die bij de aanslag betrokken waren, kunnen vanaf maandag het nummer 105 bellen en daar hun gegevens achterlaten. Er wordt dan contact met hen opgenomen. Olivier Nyssens van het Rode Kruis roept hun naasten op tot begrip. "We mogen hun angst niet minimaliseren, maar moeten begrip tonen. Sommigen hebben de dood van dichtbij gezien. Het duurt soms meerdere dagen of zelfs weken om zo'n ervaring te verwerken." Geduld opbrengen, luisteren en niet oordelen, is de boodschap.