Oorlog tegen IS kost VS 8 miljoen euro per dag

F-18-toestellen van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt maken zich op om op te stijgen.
AFP F-18-toestellen van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt maken zich op om op te stijgen.
De oorlog tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië kost de VS elke dag 9 miljoen dollar, zo'n 8 miljoen euro. Sinds de Amerikanen in augustus vorig jaar begonnen met het bombarderen van IS, heeft dit de Amerikaanse belastingbetaler al 2,7 miljard dollar gekost, zo'n 2,4 miljard euro. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Pentagon.

Het is voor het eerst dat het ministerie van Defensie zo'n gedetailleerde rekening van de oorlog vrijgeeft. Volgens de regering-Obama gaat de oorlog nog jaren duren. Eerder deze week raakte bijvoorbeeld bekend dat de Iraakse regeringstroepen en de internationale coalitie de stad Mosiel niet opnieuw vóór 2016 zullen kunnen innemen.

De meeste kosten komen voor rekening van de luchtmacht, zo'n tweederde van de kosten. Het gaat om 1,8 miljard dollar. De dagelijkse bombardementen en verkenningsvluchten boven Irak en Syrië bedragen vijf miljoen dollar. De VS hebben in de afgelopen tien maanden ruim 14 duizend vluchten uitgevoerd, de helft alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar.

Zo'n 3.600 van deze vluchten waren bombardementsmissies. Omdat het de VS vaak ontbreekt aan goede informatie over doelwitten van IS, zoals commandocentra en kampen, moeten drie van de vier toestellen terugkeren met hun bommen nog aan boord. Ook zijn de vliegers aan strenge regels gebonden om burgerslachtoffers te voorkomen.

Commando's

Het overgrote deel van de bombardementen vindt plaats in Irak, waar het leger vorige maand de belangrijke stad Ramadi moest prijsgeven. Voor zo'n 646 miljoen dollar aan raketten en bommen werd in beide landen afgeworpen op IS-doelwitten. Na de luchtmacht, maakt de marine met 438 miljoen dollar de meeste kosten. De marine zet dagelijks zeker één vliegdekschip in om IS te bestoken.

Op de derde plaats volgt de landmacht, met 274 miljoen dollar. De landmacht is vooral betrokken bij het opleiden van het Iraakse leger. Dat verloopt echter moeizaam.

Opvallend is dat het Pentagon ook een prijskaartje publiceert van de kosten van de commando-eenheden die actief zijn in beide landen. Dit zijn overwegend geheime operaties, zoals acties van de Navy SEAL's en Delta Force. Zij zijn onder andere ingezet om Amerikaanse burgers en hulpverleners te bevrijden die door IS werden vastgehouden. Ook zitten de commando's achter het leiderschap van IS aan. Totale kosten: 200 miljoen dollar.