Ook Rusland heeft VN-resolutie tegen IS klaar

Naast Frankrijk heeft ook Rusland een VN-resolutie voorbereid tegen de terreurgroepering Islamitische Staat. Het voorstel is voor iedereen aanneembaar, zegt Vitali Tsjurkin, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties. "Ik geloof dat onze tekst goed afgewogen is, zodat iedereen die kan accepteren. Als men natuurlijk onenigheid wil, dan kan men over elke komma struikelen."

De rode draad doorheen het voorstel is de samenwerking met het regime van Bashar al-Assad in Syrië, iets wat voor veel Westerse landen onbespreekbaar is. Een vorig Russisch ontwerp in september werd om die reden ook verworpen, omdat het net Assads repressie tegen zijn volk was die de burgeroorlog heeft aangewakkerd. Rusland wil echter dat elk militair ingrijpen in Syrië eerst bij het regime wordt afgetoetst.

Rusland is sinds enkele weken zelf actief in Syrië, waar de luchtmacht luchtaanvallen uitvoert. Maar Westerse landen verwijten Rusland dat ze niet enkel IS-stellingen onder vuur nemen, maar ook posities van de gematigde rebellen die tegen Assad strijden.

Frankrijk stelde maandag zijn VN-resolutie voor, die de Veiligheidsraad op een lijn moet brengen in de strijd tegen IS.

Het Russische voorstel kwam er onaangekondigd. "Zij hebben nog geen ontwerp", zei Tsjurkin over de Fransen. Maar hij heeft niets tegen een resolutie op basis van twee voorstellen.