Onthoofde man was baas van dader

Leden van de interventiebrigadie voeren onderzoek aan het appartement van verdachte Yacine Salhi (35) in Saint-Priest, een voorstad van Lyon.
AFP Leden van de interventiebrigadie voeren onderzoek aan het appartement van verdachte Yacine Salhi (35) in Saint-Priest, een voorstad van Lyon.
De man die vandaag bij een aanslag op een chemiebedrijf ten zuidoosten van de Franse stad Lyon onthoofd werd teruggevonden, was bij een transportfirma de chef van hoofdverdachte Yassin Salhi (35). Dat heeft een regionale Franse omroep gemeld.

Salhi werkte voor het bedrijf in Chassieu waar zijn slachtoffer chef was. Het lichaam werd op het bedrijfsterrein gevonden waar Salhi kennelijk een jihadistische aanslag wilde plegen, het hoofd werd naar verluidt door de dader(s) op een hek geplaatst. Salhi zou mogelijk met een medeplichtige een vestiging van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier hebben willen laten ontploffen. Dat mislukte. Er vielen verder slechts twee lichtgewonden.

De 35-jarige man is gearresteerd. Hij werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Huisvader
Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Maar de speciale aandacht voor Salhi, zijn status 'S' (signalé et surveillé, gesignaleerd en in de gaten gehouden) verviel in 2008. Salhi had tot dusverre geen strafblad.

De hoofdverdachte is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Saint-Priest, zo meldt de krant Le Parisien. Volgens een buurvrouw was het een erg beleefde man. In de woning wordt een huiszoeking gedaan.

Salhi zou met soennitische extremisten sympathiseren en had een vlag van Islamitische Staat bij zich. Volgens een zegsman van de moskee in Saint-Priest vertoonde hij zich nooit in het gebedshuis.

Echtgenote opgepakt
Ook Salhi's echtgenote is aangehouden. Zij heeft gezegd helemaal niets van de beweegreden van haar man te begrijpen. Over een eventuele tweede dader is nog niets bekend. Wel is een tweede man aangehouden in verband met deze zaak.

Saint-Priest is een plaats aan de zuidoostrand van Lyon waar veel bedrijven zijn gevestigd. Maar het werkloosheidspercentage is er nog altijd 14 procent en ligt erg hoog bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar (circa 30 procent).