Obama en Hollande manen Rusland aan luchtaanvallen in Syrië te focussen op IS

Obama omhelst Hollande tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis gisteren.
PHOTO_NEWS Obama omhelst Hollande tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis gisteren.
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse ambtsgenoot François Hollande hebben Rusland aangemaand de aanvallen die het uitvoert op Syrische doelwitten te focussen op IS-militanten. Turkije verhoogde gisteren de spanningen in de regio toen het een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde.

Obama en Hollande vroegen Rusland en Turkije ook met aandrang de situatie niet te laten escaleren. Turkije, een NAVO-lidstaat, verklaarde gisteren dat het een Russische straaljager in de buurt van de Syrisch-Turkse grens had neergehaald nadat het toestel herhaaldelijk het Turkse luchtruim had geschonden en ook herhaaldelijk was gewaarschuwd.

Rusland tegen gematigde rebellen
Obama stelde dat de VS nog onvoldoende informatie hebben om conclusies te trekken over het incident. Hij voegde er aan toe dat dergelijke confrontaties kunnen vermeden worden indien Rusland zou ophouden met het aanvallen van zogenaamd gematigde Syrische rebellen die de strijd aangaan tegen de regeringstroepen van president Bashar al-Assad.

"Dit wijst op een aanhoudend probleem met de Russische operaties, die zeer dicht bij de Turkse grens plaatsgrijpen en gericht zijn tegen de gematigde oppositie. Doe wordt niet enkel door Turkije maar door een brede coalitie gesteund", aldus Obama.

Indien Rusland zijn inspanningen zou richten op troepen van IS, "zou er minder risico zijn op dergelijke conflicten, vergissingen of escalaties".

Rusland steunt Assad
Rusland steunt de regering van Assad. Westerse landen dringen er op aan dat Assad zou aftreden om het vredesproces in Syrië te vergemakkelijken.

Een Amerikaanse anonieme regeringsbron verklaarde aan Reuters dat de VS van oordeel is dat de Russische straaljager werd neergehaald in het Syrische luchtruim nadat hij korte tijd in het Turkse luchtruim was geweest. Dat stelde men vast op grond van hittesporen van het gevechtsvliegtuig.

Obama belde Erdogan
Rusland veroordeelde de Turkse interventie ten strengste en zwoer dat die zware gevolgen zou hebben. Het Witte Huis verklaarde gisteren dat Obama telefonisch contact heeft gehad met de Turkse president Erdogan, waarbij Obama wees op de noodzaak een escalatie te vermijden. Obama sprak tegelijk de steun van de VS en de NAVO uit aan het recht dat te Turken hebben om hun soevereiniteit te beschermen, zo meldde het Witte Huis.

Obama en Hollande coördineren in Washington de militaire campagne tegen IS na de aanslagen in Parijs, waarbij op 13 november 130 doden vielen. Tijdens dat onderhoud vernielden Amerikaanse en Franse gevechtsvliegtuigen een commandocentrum van IS in de buurt van Mosoel in Irak, zo verklaarde een Franse regeringsbron.

Hollande naar Moskou
Vandaag ontmoet Hollande in Moskou president Poetin. Die meeting maakt deel uit van een reeks gesprekken om de internationale druk op IS op te voeren. "Ik zal president Poetin vragen de aanvallen te richten op Daesh (IS, red.), tegen het terrorisme. Dat heb ik al eerder gedaan", verklaarde Hollande. Moskou moet volgens Hollande verhinderen dat Assad burgers bombardeert, zijn aanvallen enkel op IS en gelijkaardige groeperingen richten en een politieke oplossing zonder Assad nastreven. Een Franse regeringsbron zei dat Parijs terdege beseft dat een nauwere samenwerking met Poetin niet makkelijk te bewerkstelligen zal zijn.

Hollande voegde nog toe dat Frankrijk in de Middellandse Zee samenwerkt met de Russische marine. Het voorbije weekend kwam het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle aan in de regio.