Nieuw Europol-team speurt web af naar IS-accounts

Directeur van Europol Rob Wainwright tijdens een persconferentie.
ANP Directeur van Europol Rob Wainwright tijdens een persconferentie.
Europol komt met een nieuw Europees politieteam dat op zoek gaat naar sociale media-accounts waar Islamitische Staat (IS) achter zit. Doel is om de kopstukken achter de online propagandacampagne van IS op te sporen, schrijven Britse media.

IS heeft wereldwijd een grote aanhang en weet veel jihadisten via sociale media te bereiken en te ronselen voor de strijd in Irak en Syrië. Zo'n 45.000 tot 50.000 accounts op Twitter zijn gelieerd aan de terreurgroep. Daarop verschijnen dagelijks 100.000 nieuwe berichten.

Het nieuwe opsporingsteam van Europol begint op 1 juli met het blokkeren van IS-accounts. Het wil proberen om elk gevonden account binnen twee uur dicht te gooien. Dat gebeurt in samenwerking met de sociale mediabedrijven. Europol wil niet zeggen om welke bedrijven het precies gaat.

Jongeren gevoelig voor IS-propaganda
Europol-directeur Rob Wainwright zei tegen de Britse krant The Guardian dat het team niet alleen kijkt naar de beheerders van de accounts, maar dat ze ook in kaart willen brengen wie ze benaderen. Volgens Wainwright zijn het vooral jongeren die ten prooi vallen aan de IS-propaganda.

Wainwright erkent overigens dat het moeilijk wordt om alle 50.000 IS-accounts op te sporen en te blokkeren. Het zijn er simpelweg te veel. Bovendien worden er steeds nieuwe accounts geopend.

Europol denkt dat zo'n 5.000 EU-inwoners uit onder meer België, Nederland, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk naar Syrië en Irak zijn afgereisd om aan de zijde van IS te strijden.