Nederlandse inlichtingendienst: “IS reorganiseert zich in Turkije”

iStock
Terreurorganisatie Islamitische Staat gebruikt Turkije om “te herstellen, te reorganiseren en nieuwe plannen te smeden”. Dat stelt de Nederlandse inlichtingendienst AIVD in een opmerkelijke constatering over NAVO-partner Turkije. “Het is problematisch dat bij terrorismebestrijding de Turkse belangen niet altijd overeenkomen met de Europese prioriteiten”, klinkt het.

“De Turkse autoriteiten treden weliswaar op tegen zowel IS als Al Qaeda, maar geven prioriteit aan het bestrijden van bijvoorbeeld de PKK”, stelt het AIVD vandaag in de publicatie ‘De erfenis van Syrië’. “IS kan de relatieve rust in Turkije gebruiken om plannen te smeden om zijn nog altijd aanwezige internationale ambities opnieuw vorm te geven.” De PKK is een Koerdische organisatie die geregeld aanslagen pleegt op Turks grondgebied. 

De grens tussen Turkije en Syrië werd de afgelopen jaren door jihadisten juist vooral gebruikt om náár Syrië te komen. Nu het kalifaat verloren is, komen sommigen weer terug. Enkelen van hen worden opgepakt en vastgezet. Anderen verblijven er in de luwte of komen terug naar Europa.

De ‘ademruimte en bewegingsvrijheid’  die IS krijgt in Turkije is een van de redenen dat Europa nog jaren zal moeten leven met de dreiging van een terroristische aanslag door jihadisten. “Die dreiging lijkt een structureel onderdeel van de Europese samenleving te zijn geworden, het is het nieuwe normaal”, klinkt het. Want dat het kalifaat van IS in Syrië in elkaar is geklapt, heeft er niet voor gezorgd dat de terreurorganisatie geen bedreiging meer vormt voor het Westen. “IS weet zich aan te passen aan de nieuwe, maar voor de organisatie zeer vertrouwde werkelijkheid: die van een ondergrondse opstand.”

IS weet zich aan te passen aan de nieuwe, maar voor de organisatie zeer vertrouwde werkelijkheid: die van een ondergrondse opstand

AIVD

‘Do it yourself-jihad’

De Nederlandse inlichtingendienst concludeert dat er sinds oktober 2017 wel minder aanslagen door IS zijn gepleegd in het Westen, maar dat de dreiging blijft. Sinds maart van dit jaar claimde de terreurgroep zeker vier aanslagen in België en Frankrijk. Steeds belangrijker wordt daarbij de ‘do it yourself-jihad’, stelt de dienst: aanslagen waarbij de terrorist niet door IS is aangestuurd, maar wel door haar gedachtegoed is gemobiliseerd.

Daar komt nog de dreiging bij die uitgaat van terugkerende Europese ‘jihadveteranen’ of gefrustreerde jihadisten die wel naar Syrië wilden, maar onderweg werden tegengehouden. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor drie van de zeven Nederlanders die enkele weken geleden werden aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op een groot, Nederlandse evenement.

Terreurgolven duren zeker 40 jaar

Historici en terrorisme-deskundigen hebben beschreven dat een ‘terreurgolf’ gemiddeld 40 tot 45 jaar duurt. Dat gold voor de golf van anarchistische terreur eind 19e eeuw, voor de anti-koloniale terreur (1920-1960) en voor de ‘Rode’ terreur (zoals die van de  Duitse RAF) eind vorige eeuw. De religieuze terreurgolf, zoals onderzoekers hem noemen, ging van start in 1979.

Terreuronderzoekers gingen er bij het vaststellen van die golven vanuit dat ‘dat wat een vader inspireert niet per se ook zijn zoon drijft’. Maar in het geval van Al Qaeda lijkt dat niet op te gaan. Die organisatie schoof onlangs Hamza bin Laden als boegbeeld naar voren, hij is een van de zonen van de in 2011 geliquideerde Osama bin Laden, het brein achter de aanslagen in de VS op 9/11.

Al Qaeda, dat door IS van de troon is gestoten als meest prominente jihadistische terreurgroep, probeert die positie nu weer terug te veroveren. De groep wil profiteren van de nederlagen die IS de afgelopen jaren heeft geleden en is nog steeds nadrukkelijk aanwezig in Noordwest-Syrië.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lutgard Crombez

  Dit moet Europa ook weten en toch laten ze iedereen toe in Europa zonder te weten wie die zogenaamde vluchtelingen zijn....

 • dominique castelein

  en zeggen dat er verleden week een pipo eistte dat wij IS-strijders zouden terugnemen met hun familie en kroost,om hen hier te berechten in onze luxe hotels,aangepaste maaltijden,sportinfrastructuur en internet waar ze hun geloof en terrorisme ideeen kunnen bijwerken,en dit op onze kosten,salut en de kost

 • Jan Verbiest

  aha nu beginnen ze te praten, dat het westen stopt met pkk te steunen dan zal Turkije harder optreden

 • LUC SMEULDERS

  kom nu dus gevoelige info delen met turkije is gevaarlijk dus want hoever zijn deze geinfiltreed in bv leger politiek ezv ,?

 • Mark Wijgers

  Turkije is hun beste geldschieter zolang Erdogan zijn miljarden oliebusiness met IS op peil kan houden.