Nederlander zegt tientallen IS-strijders te hebben gedood

Eén Vandaag
De Nederlandse oud-militair Richard Jansen, die zich begin dit jaar als sluipschutter aansloot bij een militie van Syrische Koerden, zegt zo'n veertig IS-strijders te hebben uitgeschakeld. Dat beweert hij vanavond in een interview met het Nederlandse actualiteitsprogramma 'EenVandaag'. Hij spreekt van 'prijsschieten' op de strijders van Islamitische Staat in Noord-Irak. Jansen kan strafrechtelijk vervolgd worden.

Jansen sloot zich eind vorig jaar aan bij de Koerdische rebellengroep YPG, een militie van Syrische Koerden die onder andere betrokken is bij de verdediging van Kobane. Hij zegt vertrokken te zijn naar het gebied vanwege de wreedheden van IS, zoals de vele onthoofdingen. "Met mijn militaire achtergrond kan ik de Koerden helpen", zegt Jansen.  

Hij gaf onder andere militaire trainingen aan andere buitenlandse strijders. In januari van dit jaar besloot hij mee te vechten aan het front. Bij gevechten in een berggebied in Noord-Irak beweert hij  tientallen IS-strijders te hebben gedood. "Het zijn geen mensen, het is prijsschieten op de kermis", noemt hij het doden van de jihadisten. 

Jansen zegt bij dit offensief zwaargewond te zijn geraakt. Hij revalideert nu in een kliniek in Duitsland. Hoewel de Koerden hem als een held beschouwen, kan het openbaar ministerie hem strafrechtelijk vervolgen voor deelname aan de strijd in Syrië en Irak. Tot nu toe zijn alleen Nederlanders vervolgd die zich hebben aangesloten bij IS of andere jihadistische strijdgroepen.

Een strijder van de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië.
EPA Een strijder van de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië.