Molenbeekse 'gezinsronselaar' sneuvelt in Syrië

Yacine Azzaoui.
rv Yacine Azzaoui.
Ze rekruteerden deur aan deur. Hij sprak mannen aan, zij haalde hun vrouwen over de streep. Ze zochten geen strijders, maar gezinnen voor het kalifaat. Als een vrouw nog ongehuwd was, bood Mélissa haar eigen Yacine als echtgenoot aan. Die verhalen komen pas los nu hij in Syrië gesneuveld is.

Toen Mélissa Frangi in het najaar van 2015 voor de Brusselse rechtbank verscheen, leek ze in niets op een godsdienstfanate. Ze ging gekleed in een elegante tailleur en deed niet de minste moeite om haar lange haren aan het zicht te onttrekken. Ze zei tot inkeer gekomen te zijn door met haar christelijke vader te spreken. Dat ze ooit aan een vriendin had verteld hoe hard ze wel hoopte dat haar zoontje een strijder zou worden, deed ze als een "dommigheid" af die ze zonder na te denken eruit had geflapt. Die zoon was veertien maanden oud toen Mélissa er op 15 januari 2015 mee naar Syrië probeerde te reizen. Maar ze werd tegengehouden op de luchthaven van Charleroi.

Redding

Op haar proces schoof Mélissa alle schuld op haar echtgenoot af. Die was toen al naar Syrië vertrokken en zou haar onder druk gezet hebben om hetzelfde te doen. Ze was met Yacine getrouwd in oktober 2012. Amper 19, maar al een jaar of vier bekeerd tot de islam. Hij was 22 en ze kenden mekaar nog maar enkele dagen. "Ik zat in een depressie en had voortdurend ruzie thuis", verklaarde Mélissa. "Yacine kwam als een redding voor mij." Maar ze zou al gauw een slachtoffer van haar man zijn geworden. Die sloeg haar en dwong haar een sluier te dragen - en eigenlijk waren ze alweer gescheiden toen hij naar Syrië trok. Maar toen hij haar naar daar sommeerde, wist ze niet wat anders te doen. "Ik was alleen en verloren." Met dat verhaal sleepte Mélissa een voorwaardelijke straf uit de brand. Ze kreeg wel vier jaar, maar hoefde niet de gevangenis in.

Welke versie van Mélissa's verhaal doet de ronde in Molenbeek? Waarom komen daar de tongen nu pas los over Mélissa en haar echtgenoot Yacine? Hoe kon het koppel gezinnen overtuigen om naar Syrië te vertrekken? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!