Limburgs terreurproces niet achter gesloten deuren

Birger Vandael
Voor de correctionele rechtbank van Hasselt is vanochtend het eerste Limburgse terreurproces van start gegaan. Een broer en zus uit Zonhoven van 19 en 21 jaar oud zouden banden hebben gehad met de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Tussen de broer en IS zou er een rechtstreeks contact zijn geweest, de zus zou gezorgd hebben voor vertalingen van teksten voor het IS-tijdschrift Dabiq. Voor het proces worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Aan de ingang van de rechtbank werd een grote scanner geplaatst waar elke aanwezige door moest.Er zijn om en rond de rechtbank tientallen agenten aanwezig.

De tenlasteleggingen luiden deelname aan een terroristische groepering en het verspreiden van propaganda. De broer en zus riskeren celstraffen tot maximaal 10 jaar.

Het Hasseltse justitiepaleis.
photo_news Het Hasseltse justitiepaleis.

Telegram

De twee beklaagden hebben de Belgische nationaliteit en zijn kinderen van Servische ouders, die gematigde moslims zijn. Het gezin vestigde zich in 1999 in België, nadat ze hun geboorteland wegens de oorlog ontvlucht waren. De zoon en dochter liepen in ons land school, maar blijkbaar radicaliseerden ze zonder dat hun ouders er iets van merkten. Ze zonderden zich af in hun kamer. Van begin 2015 tot december 2016 zouden ze met IS in contact hebben gestaan. De zus gebruikte voor de vertalingen de Telegram-app, een veelgebruikte tool binnen de wereld van terreurverdachten en ronselaars voor Syriëstrijders. 

Begin december vorig jaar pakten speurders broer en zus op. De broer vertoonde verdacht gedrag aan kledingwinkel Primark aan het Molenpoortplein in Hasselt. Op Winterland, een drukbezocht evenement, kon de politie hem onderscheppen. Gsm's en computers werden in beslag genomen tijdens een huiszoeking in het ouderlijk huis. Er werden zeer gewelddadige filmpjes teruggevonden, onder meer van executies. 

De rechters zien geen redenen om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De advocaten van de broer en zus die terecht staan, hadden daarop aangedrongen. 

Als reden geven ze aan dat de openbare orde mogelijk in het gedrang kan komen, als er delen van het dossier door de aanwezige journalisten naar buiten worden gebracht. Ook willen de advocaten vermijden dat het proces in de media wordt gevoerd en dat de privébelangen van hun cliënten geschonden worden.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Dog Dean

    Alle allebei een klets op de Pol en het zeker niet meer doen? Die advocaten moeten maar durven het prive belang van hun cliënten. Daar hadden ze maar eerder aan moeten denken