Khadija's man werd vermoord door IS: “Onze dochter probeerde de kogel nog uit zijn gezicht te halen”

"Ik denk er nog elke dag aan", vertelt Khadija.
AP "Ik denk er nog elke dag aan", vertelt Khadija.
Hoewel terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in 2016 verslagen werd in Irak, zijn nog altijd zo’n vijf- tot zevenduizend militanten actief in het land. Ze gaan undercover en doen zich voor als soldaten van het leger. Zo vermoordden ze heel wat burgers. Ook Khadija verloor haar man en twee schoonbroers op die manier.

“Ze kwamen binnen en deden zich voor als soldaten”, vertelt Khadija emotioneel. “Ze trokken mijn man en zijn twee broers mee naar buiten en daar vermoordden ze hen”. Inad en zijn broers Mohammed en Abdulmuhsin waren informanten van het leger en woonden in Badush. Dat was in 2014 nog een van de grootste bolwerken van IS.

Dochtertje

Inads dochter Ayham zag hoe haar vader en haar twee nonkels dood in de tuin lagen. “Ze probeerde de kogel nog uit haar vaders kaak te halen, maar dat lukte niet”, vertelt Khadija. “Er is geen dag die voorbijgaat zonder dat ik aan die verschrikkelijke nacht denk", klinkt het nog.

Inads dochter zag haar vader dood liggen in de tuin.
AP Inads dochter zag haar vader dood liggen in de tuin.

Undercover

Bijna drie jaar nadat IS verslagen werd in Irak, zijn hun militanten nog altijd actief in Badush. Ze voeren bombardementen en executies uit en zijn verwikkeld in een hevige strijd met de veiligheidstroepen. Ze verschuilen zich in grotten en doen zich voor als leden van het Iraakse leger.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • diane colman

    De IS is niet verslagen werd ons reeds medegedeeld... mooie vooruitzichten...

  • Danny Govaerts

    Dat het Irakese leger er dan jacht op maakt indien ze weten waar ze zich schuil houden. Dit kwaad moet met wortel en zaden vernietigt worden. En dat men in Europa ook maar opzoek gaat naar aanhangers.

  • Peter Janssen

    Arm meisje, voor het leven getekend door dit trauma.Gruwelijk die barbaarse beestachtigheden tegen de mensheid.