Jihadi Junior: is de dreigende Britse kleuter van nieuwe IS-video het zoontje van notoire Londense jihadiste?

Reuters, Twitter, kos
Het Engelstalige jongetje in militantenoutfit en met IS-bandana dat in de recente executievideo van Islamitische Staat dreigt "alle ongelovigen" in het Verenigd Koninkrijk te vermoorden, lijkt verdacht veel op het zoontje van een beruchte jonge Britse jihadiste. Zij vertrok in 2012 naar Syrië en zorgde al voor heel wat ophef. Zo liet de jonge vrouw vorig jaar verstaan dat ze de allereerste vrouw wilde worden die een Brit of Amerikaan zou onthoofden. Ze deed ook heel wat wenkbrauwen rijzen door een tijd geleden haar kleuterzoon te laten poseren met een kalashnikov. Is het dreigende jongetje in de IS-video datzelfde knaapje? Verschillende Britse media denken van wel.

In een nieuwe executievideo van terreurgroep Islamitische Staat richt een gewapende jihadist met Brits accent zich rechtstreeks tot "imbeciel" David Cameron. Om de dreigende boodschap aan het adres van de Britse premier kracht bij te zetten, executeren de aanwezige strijders vijf "Britse spionnen".

De video eindigt met een 'trailer' voor een andere executie en een korte clip waarin een klein jongetje in het Engels dreigt dat "we alle gelovigen daar (het Verenigd Koninkrijk, nvdr.) zullen vermoorden".  

Volgens Britse media zou dat gruwelijke dreigement wel eens uit het nog oh zo kleine mondje van 'Isa' kunnen komen, het zoontje van Grace - Khadijah - Daren, een Londense twintiger die resoluut koos voor het pad van radicalisering en de jihad in Syrië.

Wie de foto van het (toen nog jongere) ventje met kalashnikov en de dreigende jongen vergelijkt, ziet inderdaad opvallende gelijkenissen. Zo hebben de twee kinderen naast heel gelijkaardige gelaatstrekken ook een geboortevlekje op dezelfde plaats in het gezicht en lijkt de leeftijd te kloppen. Isa zou nu vijf of zes jaar oud moeten zijn. Ook met een andere vermoedelijke foto van Isa voor een IS-vlag is de gelijkenis treffend.

Beelden van de executievideo.
REUTERS Beelden van de executievideo.
REUTERS
REUTERS

James Foley

Grace - Khadijah - Dare was oorspronkelijk katholiek, maar bekeerde zich tot de islam toen ze nog een tienermeisje was. Ze begon een moskee in Lewisham te bezoeken die wordt gelinkt aan de moordenaars van Lee Rigby, de Britse soldaat die op straat werd doodgestoken door twee islamextremisten. Ze trok naar het strijdtoneel in Syrië en trouwde met een Zweed, die vermoedelijk intussen is omgekomen.

Een dag nadat de video opdook waarin de Amerikaanse journalist James Foley werd onthoofd, twitterde ze: "Ik zoek links naar de video van de onthoofding van de journalist. Allahu Akbar. Het Verenigd Koninkrijk moet nu wel geschrokken zijn, haha. Ik wil de eerste Britse vrouw worden die een Britse of Amerikaanse terrorist onthoofdt".    

Jonge kinderen worden vaak opgevoerd in propagandavideo's van IS. David Cameron heeft intussen gereageerd op deze video. Hij noemt het "wanhopige propaganda".

Khadijah (vermoedelijk 24 jaar) met haar Turks-Zweedse man, die zich Abu Bakr noemt. Hij zou intussen omgekomen zijn
kos Khadijah (vermoedelijk 24 jaar) met haar Turks-Zweedse man, die zich Abu Bakr noemt. Hij zou intussen omgekomen zijn
Wijlen James Foley met zijn moordenaar 'Jihadi John'. Ook Jihadi John zou intussen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dood zijn.
AP Wijlen James Foley met zijn moordenaar 'Jihadi John'. Ook Jihadi John zou intussen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dood zijn.