IS slaat eigen munt

Twitter
Islamitische Staat heeft een eigen munt geslagen, dat blijkt uit foto's op het Twitteraccount van een IS-groepering die regelmatig informatie online plaatst. Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, komen de munten wel overeen met ontwerpen die IS vorig jaar al liet zien. Het lijkt echter heel onwaarschijnlijk dat de 'dinar' ooit wordt erkend.

De reeks foto's toont twee gouden, drie zilveren en twee koperen coupures. Op de munten staan een wereldkaart en stengels tarwe. Het was de bedoeling om de munten te valideren volgens de marktprijs voor goud en zilver.

Laith Alkhouri, directeur van MENA Research & Analysis bij Flashpoint Global Partners, vertelt aan Mashable dat een levensvatbare IS-munt volledig onrealistisch is: "IS kan zoveel gouden, zilveren en koperen munten maken als het wil, maar de enige manier om die 'valuta' te valideren is volgens de waarde van het materiaal zelf".

Het zogenaamde 'Diwan al-Mal', het ministerie van Financiën van IS, verspreidde in november vorig jaar al informatie over de nieuwe munt. IS heeft een gigantische rijkdom verworven nadat het grote delen van het noorden van Irak en het oosten van Syrië veroverde.

IS verspreidde vorig jaar al het ontwerp van de nieuwe munt.
Twitter IS verspreidde vorig jaar al het ontwerp van de nieuwe munt.